Mianmar i Tajland uništili drogu vrijednu više od 700 milijuna eura

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 26.6.2017. 14:33:51
Mianmar i Tajland uništili drogu vrijednu više od 700 milijuna eura

Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING

Policija u Mianmaru i Tajlandu spalila je ilegalnu drogu vrijednu 800 milijuna američkih dolara (716 milijuna eura) u ponedjeljak, u povodu UN-ova dana borbe protiv zlouporabe droge i krijumčarenja.


Mjera dolazi u vrijeme kad vlasti pokušavaju zaustaviti poplavu nedopuštenih droga u regiji. Tajlandska ministrica  pravosuđa prošle godine rekla je da zemlja vodi neuspješan rat s drogom.

U tajlandskoj pokrajini Ayutthaya više od 9 tona droge s uličnom cijenom preko 590 milijuna američkih dolara (528 milijuna eura) otišlo je u dim, uključujući metamfetamine, lokalno poznate kao 'yaba' ili luda droga, priopćila je policija.

"Trenutno možemo srušiti mnogo mreža, uključujući međunarodne mreže  koje donose drogu u Tajland...kako bi se prevezla u Maleziju i druge zemlje", rekao je novinarima Sirinya Sitthichai, glavni tajnik u uredu  za kontrolu droge, u Ayutthayi.

Mianmar je i dalje jedan od najvećih proizvođača droge na svijetu, uključujući opijum, heroin i metamfetamine. Ti se narkotici često krijumčare u Kinu.

Prošle godine su zastupnici izrazili razočaranost time što nije riješen problem droge u zemlji.

Tržište metamfetamina naraslo je u jugoistočnoj Aziji, navode Ujedinjeni narodi. Procjenjuje se da je trgovinom heroinom i metamfetaminima  u jugoistočnoj Aziji 2013. zarađena 31 milijarda američkih dolara (oko 28 milijardi eura).  


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2018. 8:58:52

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account