Slovenski turistički biseri poručuju domaćim gostima da ih izbjegavaju ljeti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.8.2017. 9:22:14
Slovenski turistički biseri poručuju domaćim gostima da ih izbjegavaju ljeti

Foto: Ilustracija

Turistički djelatnici iz Bleda i Bohinja, koje Slovenci često nazivaju alpskim turističkim biserima, pozivaju domaće goste da jednodnevne izlete radije planiraju za jesen jer su ljeti hoteli puni stranaca, a lokalne ceste preopterećene što izaziva gužve, kolone i zastoje.


Kako je u srijedu izjavio Matjaž Berčon, v. d. direktora Turizma Bled, zadnjih dana broj turista na Bledu za 50 posto je veći nego lani, pa su hoteli, ali i  privatni smještaj prepuni.


"To jedva možemo izdržati. Od skretanja s autoceste do Bleda često za tih nekoliko kilometara treba voziti više od pola sata. Zato apeliramo na slovenske, posebno dnevne goste da razmisle i  da nas za svoju destinaciju umjesto ljeti možda izaberu na  jesen, zimi ili u proljeće", kazao je Berčon.


Slično razmišlja i načelnik Bohinja Franc Kramar koji upozorava da je to područje dio Triglavskog nacionalnog parka u kojemu vrijede posebni propisi zaštite prirodnog okoliša, što je u doba masovnog dolaska jednodnevnih turista izletnika teško kontrolirati.


"Predložit ću općinskom vijeću da donese mjere kojima ćemo ubuduće postrožiti uvjete za dolazak osobnim vozilima u Bohinj", kazao je Kramar.


Objasnio je da razmišljaju o znatnom povećanju cijena parkiranja uz jezero, ali i drastičnog povećanja kazna za pogrešno parkiranje koje sada iznose 80 eura.


Kramar kaže da neki posjetitelji ne uvažavaju dobra pravila ponašanja  i odnose se neodgovorno prema prirodi i privatnoj imovini.


Tako  sada svi žele parkirati u centru Bohinja, umjesto u susjednom Ukancu, gdje besplatno parkiralište gotovo zjapi prazno, iako od njega do samog Bohinja i Bohinjskog jezera mogu stići lokalnim autobusom, upozorio je.


 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2019. 12:31:13

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account