Bandić od Vlade traži uvođenje poreza na nekretnine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.8.2018. 9:50:52
Bandić od Vlade traži uvođenje poreza na nekretnine

Foto: Sesvete danas, arhiva

"Porezna reforma koju je najavila Vlada imat će kratkoročne rezultate," poručili su iz Stranke rada i solidarnosti 356 Milan Bandić te istaknuli da Hrvatskoj trebaju suštinske promjene kao što su ulaganje u industrijsku proizvodnju i uvođenje poreza na nekretnine, objavio je HRT.


Predloženo smanjenje poreza na dohodak i promet nekretnina s 4 na 3 posto smanjit će godišnji proračun Grada Zagreba za gotovo 150 milijuna kuna, rekao je predsjednik stranke Milan Bandić. Kako bi porezna reforma imala pozitivan utjecaj na državni, ali i gradski proračun, predlaže uvođenje poreza na nekretnine. Očekujem da se najavljene izmjene poreza na dohodak i na promet nekretninama još promjene, ali očekujem i da donesemo porez na nekretnine - onaj koji ima više neka plati više! Ovo je grebanje po vrhu sante leda, zašto nijedna vlada nema hrabrosti da to donese?


Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić istaknula je da se reformom mladima onemogućuje povoljnija kupnja prve nekretnine, koja je do sada bila oslobođena od plaćanja poreza. Ukinuta je povlastica osobama kad kupuju prvu nekretninu da su oslobođeni plaćanja poreza. Mi u Stranci rada i solidarnosti smatramo da to nije dobro u ovakvim okolnostima te da bi onaj tko kupuje prvu nekretninu trebao biti oslobođen tog poreza. Dodala je i da će osobe s višim dohotkom dobro proći nakon ove reforme, za razliku od onih s nižim.  Pod obrazloženjem da trebamo nagraditi inženjere, liječnike, profesore pa im kroz porez ostaviti nešto veće dohotke - njima je povećana granica te iznosi 30.000 kuna, a onda imamo stopu poreza od 36 posto za dohotke iznad te brojke. No, najugroženija skupina naših građana, oni s nižim dohotkom, u ovim poreznim promjenama neće apsolutno ništa osjetiti. 


Ekonomist Ljubo Jurčić naglasio je da će najavljeno porezno rasterećenje imati zanemariv utjecaj na dohodak građana, te da bi Hrvatska trebala pronaći način da poveća godišnje prihode od proizvodnje. Radi se samo o redistribuciji dohotka koji se automatski spontano stvara. Dakle, ovim promjenama, bilo doprinosima ili porezima, država se navodno odriče 2 do 3 milijarde kuna, koji će se možda preliti građanima, a svakako će se preliti poslodavcima. No hoće li to dovesti do povećanja domaće proizvodnje, zaposlenosti, broja građana, plaća? Apsolutno nema šanse!


Ono na čemu bi Vlada trebala temeljiti svoju politiku, smatra Jurčić, su mjere koje povećavaju domaću proizvodnju, što bi rezultiralo povećanjem zaposlenosti, plaća i izvoza te smanjenjem socijalnih i demografskih problema u državi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2020. 11:38:38

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account