Energetska vizija za budućnost - štedljive zgrade i električna vozila

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.4.2019. 17:39:24
Energetska vizija za budućnost - štedljive zgrade i električna vozila

Foto: HRT

"Energetska vizija za budućnost" naziv je konferencije na kojoj su, u hotelu International, stručnjaci i predstavnici vlasti predstavili rezultate i planove za energetsku učinkovitost županija u Hrvatskoj.Zagrebačka županija prva je u Hrvatskoj, još prije 9 godina, donijela dokument Energetsku bilancu kojim je otvorila put za analizu i potrebe energetske obnove javnih ustanova. Danas županija energetski obnavlja 7 škola i 3 zdravstvene ustanove za 86 milijuna kuna od čega je sama županija osigurala gotovo polovinu. Dosadašnja obnova energetsku potrošnju smanjila je za više od 50 posto, rekao župan Stjepan Kožić - Time stvaramo razliku u potrošnji pa nam ostaje dio sredstava koji možemo koristiti, prije svega, za nabavu nove opreme u školama te za novu izgradnju i dogradnju, a time omogućujemo da, posebice graditeljstvo, ima punu zaposlenost. U zadnje tri godine Županija broji više od 3.000 novozaposlenih, što jednim dijelom dugujemo upravo ovim obnovama.


Da su rezultati koje postižu županije u Hrvatskoj na razini europskih, tvrdi ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac - U tijeku je priprema velikog programa kojeg je Hrvatska zajednica županija predložila Vladi Republike Hrvatske, u kojem će se pokušati spojiti europsko financiranje s privatnim kapitalom, kako bi se izgradnja i energetska obnova te dogradnja digle na višu razinu.


A direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš poziva građane da se prijave na javni poziv za subvenciju električnih vozila koji je otvoren danas - S obzirom na to da smo sredstva povećali s 12 na 17 milijuna kuna, a to je maksimum koji je u ovom trenutku moguć, radi se o povećanju od 40 posto. Zato očekujem da će taj javni poziv trajati nešto duže. Međutim, sredstva koja smo predvidjeli sigurno neće biti dostatna za sve građane pa ih pozivam da se požure prijaviti.


Uz ovaj, Ponoš očekuje da resorna ministarstva i ove godine raspišu javni poziv za obnovu javnih ustanova.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2019. 23:41:42

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account