Građani odlučni u borbi protiv Plana gospodarenja otpadom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.2.2018. 10:14:26
Građani odlučni u borbi protiv Plana gospodarenja otpadom

Foto: HRT

U tijeku je javna rasprava o Planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba do 2023. godine kojim je predviđena izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku i kompostane u Obreščici kod Brezovice. Sinoć je u Staroj gradskoj vijećnici, uz žučnu raspravu, održano i javno izlaganje prijedloga Plana.


Stanovnici Resnika i Brezovice u velikom su broju stigli na javno izlaganje kako bi uputili niz pitanja predstavnicima izrađivača Plana gospodarenja otpadom, Gradskog ureda za gospodarstvo, gradske tvrtke Zagrebački centar za gospodarenje otpadom i gradskog Zavoda za prostorno planiranje.


Predstavnici privatne tvrtke koja je izradila Plan naglasili su kako su se kod izrade držali okvira koji je odredila Vlada, a šef Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba istaknuo je da su za planiranu kompostanu u Brezovici dobili podršku resornog Ministarstva. Toj Zgombinoj izjavi nije povjerovao Marko Košak iz Zelene akcije koji je ustvrdio da Grad već godinama strateške dokumente donosi obrnutim redoslijedom, pa je tako, i u ovom slučaju, najprije u Prostornom planu odredio lokaciju kompostane u Obreščici, a tek potom to pitanje uređuje Planom gospodarenja otpadom. Slično, tvrdi Košak, vrijedi i za planirani centar za gospodarenje otpadom u Resniku gdje bi, osim gradskog, završavao otpad i iz Zagrebačke županije. Sporazum o tome također je potpisan prije prihvaćanja Plana gospodarenja otpadom. Zgomba tvrdi, također po uputi ministarstva.


Ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Ivica Rovis odgovorio je na kritike da su i u Resniku i u Brezovici iz prostorno-planskih dokumenata nestala vodozaštitna područja, objasnivši da je sve učinjeno po pravilima i u suradnji sa strukom - i to još 2014. godine. Građani su, bez obzira na Rovisove pokušaje opravdavanja planirane izgradnje kompostane u Brezovici, upozorili da se na području Obreščice u ovim trenucima štiti budućnost opskrbe vodom u Zagrebu. Naime, tvrde da bi kompostana ugrozila vodocrplišite u Maloj Mlaki budući da se ono nalazi nizvodno od potoka i podzemnih voda kojima je Brezovički kraj vrlo bogat. Rovis nije jednoznačno odgovorio ni na izravno pitanje je li gradskoj vlasti važnije prekrajanje građevinskog prodručja ili pitka voda, objasnivši da je kod prostornog planiranja Gradu važno štititi okoliš u cjelini.


Jedno od pitanja građana koje je ostalo neodgovoreno je i ono kojim su se primjerom iz svjetske prakse vodili izrađivači Plana gospodarenja otpadom. No, osim što su prozvani ponovili da su se držali smjernica resornog ministarstva, nitko nije izgovorio niti jedan grad s čijim bi Planom gospodarenja otpadom bio usporediv naš zagrebački. 


I Jakuševčani su stigli na izlaganje, a njihov predstavnik Ratko Bedeković poručio je Gradskoj upravi da je sramota što se pokušava odgoditi zatvaranje zagrebačkog odlagališta otpada, ali da je nakon najnovije reakcije javnosti jasno zašto je iz Prostornog plana Grada Zagreba izbrisan rok zatvaranja Prudinca. I zaista, ako je suditi prema porukama građana i zelenih aktivista, gradonačelnik će teško pronaći zajednički jezik sa sugrađanima oko toga kamo s otpadom. U Brezovici prijete "građanskim ratom", a iz Resnika poručuju da neće mirno gledati dok im se u susjedstvo premješta novi "Jakuševac". Ionako su, kažu, već zagađeni golemim količinama mulja s pročistača otpadnih voda koji je smješten u kompleksu Zagrebačkih otpadnih voda u Resniku - upravo ondje gdje bi u budućnosti gradska uprava željela zbrinjavati sav zagrebački otpad, osim biootpada koji bi se vozio u brezovičku kompostanu. 


Građane je večeras posebno razljutila i činjenica da je gradonačelnik Milan Bandić u posljednji čas odustao od sudjelovanja u ovom javnom izlaganju, te je bijesnim sugrađanima poslao svoju zamjenicu Oliveru Majić. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.1.2019. 19:47:43

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account