Kampanja u Zagrebu: "Grli za rijetke!"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.2.2018. 17:04:01
Kampanja u Zagrebu: "Grli za rijetke!"

Foto: HRT

Nakon prijeđenih 19 gradova u 19 dana, danas se u Zagrebu grlilo za rijetke. Akciju na Cvjetnom trgu je organizirao Hrvatski Savez za rijetke bolesti povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti - 28. veljače.


"Bulozna epidermoliza, sklerodermija, cistična fibroza, Edwardsov sindrom, neurofibromatoza", samo su neke od rijetkih bolesti, ističe Tamara Kvas, voditeljica kampanje "Grli za rijetke". Za mnoge rijetke bolesti i dalje ne postoje lijekovi te se iznimno teško dijagnisticiraju.


Petra Plivelić je 7 godina čekala na pravu dijagnozu i saznala da boluje od lupusa - kronične autoimune bolesti: "Imala sam osip na sunce, temperaturu i umor. Stalno sam spavala, iz škole u krevet, iz kreveta u školu. Bilo je svega, od gubitka vida do jedne kobne situacije." Ona je danas predsjednica udruge Crveni leptir i bori se za sve oboljele od lupusa.


Inače, rijetka bolest je ona koja se pojavljuje jednom na 10 tisuća ljudi, objašnjava liječnica Diana Muačević - Katanec i dodaje: "Ako se takva bolest dogodi Vašem djetetu ili čanu Vaše obitelji, onda je za Vas to 100%"


U Hrvatskoj je između 250 i 300 oboljelih i potrebna im je podrška zajednice, a prvi korak možete napraviti već 28. veljače povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2019. 20:12:40

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account