Kokolingo za bolji govor djece s teškoćama u artikuliranju glasa.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.11.2020. 15:11:37
Kokolingo za bolji govor djece s teškoćama u artikuliranju glasa.

Foto: Vizual

KOKOLINGO - prva je digitalna logopedska vježbenica u Hrvatskoj za pomoć djeci s artikulacijskim poremećajima, nominirana za najbolje digitalno rješenje na World Summit Awards (WSA) 2020. godine. 



Mnogo je, na žalost, djece s određenim poremećajima i izgovoru i artikuliranju govora. Inovativna pomoć stiže u obliku digitalne tehnologije što je prepoznato i izvan granica naše zemlje.


Tvrtka e-glas stavila si je u zadatak spojiti znanje i tehnologiju kako bi pomogli djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom u njihovu osamostaljivanju. 


"Razmišljajući o artikulacijskim poremećajima koji su sve prisutniji, odlučili smo razviti inovativnu interaktivnu kreaciju dostupnu djeci s artikulacijskim poremećajima kako bismo im omogućili da vježbaju uz igru i tako brže napreduju. Biti taj ključan faktor u nečijem životu, velika je i najznačajnija nagrada koju možemo dobiti. Naša tvrtka ima 11 godina iskustva u razvoju asistivne tehnologije, a inovacijom mijenjamo okruženje, podižemo kvalitetu života i kreiramo budućnost", kaže osnivač i inovator prof. Miroslav Vrakić koji se već dulji niz godina bavi aisstivnom tehnologijom.


Za svoju digitalnu logopedsku vježbenicu Kokolingo  je nominiran za The World Summit Awards (WSA) nagradu. 


Kokolingo je inače ideja prof. Miroslava Vrankića koji se bavi asistivnom tehnologijom (kreirao je uređaj za pomoć nepokretnim osobama za glasovno upravljanje domom, i još puno vrijednih noviteta). Poticaj mu je volonterski rad s osobama s invaliditetom. Dobio je nagradu Ponos Hrvatske, Google ga je prije par godina proglasio jednim od najutjecajnijih pokretača promjena u ovom dijelu Europe.  Tvrtka koju je osnovao zove se www.eglas.hr i već 11 godina bavi se asistivnom tehnologijom. Kreirao je prvu digitalnu logopedsku vježbenicu kako bi zapravo ponudio pomoć i radi velikog problema s kojim se susreću roditelji djece koja imaju artikulacijske poremećaje. 


Kod nas je problem s logopedima poznat svima, kao i duge liste čekanja…  U Hrvatskoj jedan logoped dolazi na 7000 stanovnika, dok je u EU prosjek: jedan logoped na 3000 stanovnika. Tako da ovo što je razvio je jako vrijedno i korisno te će puno pomoći roditeljima predškolaca koji moraju vježbati pravilan izgovor ali i logopedima za još bolji rad s djecom. Cijela vježbenica je razvijena u suradnji s logopedima tako da će djeca zapravo na zabavan način moći vježbati i neće im to biti problem jer je upravo bit u tome da djeca budu motivirana za rad. Roditelj može nadzirati dijete i pratiti napredak, i sve se radi od kuće što je u ovo korona-doba jako praktično. Vježbenica je nedavno predstavljena javnosti, a svi koji se registriraju mogu 15 dana koristiti besplatno kako bi isprobali. Ime digitalne vježbenice je KOKOLINGO i baš je kreativno i veselo, a posvećeno rješavanju ozbiljnog problema. www.kokolingo.hr




The World Summit Awards (WSA) je natjecanje na kojem se izabiru najbolje digitalne inovacije koje imaju pozitivan utjecaj na društvo. WSA je globalna inicijativa u okviru Svjetskog summita Ujedinjenih naroda o informacijskom društvu (WSIS) i jedini ICT događaj na svijetu koji okuplja zajednicu društvenog utjecaja koja je usmjerena na digitalne tehnologije u više od 180 zemalja. Nominacije dodjeljuju svjetski stručnjaci, a proglašenje je predviđeno krajem godine. 


"Već i sama činjenica da smo nominirani i da je naš trud prepoznat u svijetu, velika nam je nagrada", zaključuje prof. Vranković. 


Create Account