Kolovoz u Zagrebu malo topliji, kiše nešto manje no sve je u granicama prosjeka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2021. 13:51:27
Kolovoz u Zagrebu malo topliji, kiše nešto manje no sve je u granicama prosjeka

Foto: DHMZ

Klimatolozi Državnog hidrometereološkog zavoda objavili su ocjenu klime za kolovoz, Zagreb i s temperaturom i s količinom oborine u okviru prosjeka, za razliku od dijelova Dalmacije.




Odstupanja srednje temperature zraka u kolovozu 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -0,3 °C (Varaždin) do 1,8 °C (Hvar). Na svim postajama izuzev Varaždina temperatura zraka je bila neznatno do značajno viša od prosječne.


Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za kolovoz 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (kontinentalna i gorska Hrvatska, sjeverno Hrvatsko primorje osim dijela Cresa i Lošinja), toplo (dio Cresa, Lošinj, sjeverna Dalmacija i zaleđe, dijelovi srednje i južne Dalmacije) i vrlo toplo (dijelovi Brača i Hvara, šira okolica Ploča, Pelješac i južnodalmatinski otoci).


Zagreb je bio u području normale s 0,6 stupnjeva višom temperaturom od prosjeka.



Odstupanje količine oborine za kolovoz 2021.


Odstupanja količine oborine u kolovozu 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 28 % višegodišnjeg prosjeka u Rijeci gdje je palo 30,4 mm oborine, do 329 % na postaji Split-Marjan (121,2 mm). Analiza odstupanja količina oborine za kolovoz 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile normalne, dok su na ostalim postajama bile sušne ili kišne do vrlo kišne.


Oborinske prilike u Hrvatskoj u kolovozu 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Daruvara, Puntijarke i Ogulina, šira okolica Rijeke, unutrašnjost Istre), normalno (veći dio Hrvatske), kišno (okolica Varaždina, veći dio kopnenog dijela srednje Dalmacije, Brač, dio Hvara, kopneni dio južne Dalmacije, Korčula i Vis) i vrlo kišno (okolica Splita).


Zanimljivo je da je usko područje meteorološke postaje Puntijarka na Medvednici okarakterizirano kao sušno s tek 57 litara po kvadratu u kolovozu kumulirane kiše, dok je na postaji Maksimir koja je relevantna za zagrebačko područje u kolovozu ukupno palo 65 litara kiše po kvadratnom metru što je u okviru dugogodišnjeg prosjeka koji iznosi 86 l/m2.  Kiše je, dakle, palo nešto manje od očekivanog, no prema meteorološkim parametrima u okviru normale.



Vezane vijesti
Ažurirano: 5.4.2024. 8:36:28

Create Account