Korona virus potvrđen u Zagrebu!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.2.2020. 13:59:42
Korona virus potvrđen u Zagrebu!

Foto: Screenshot HTV

Na službenoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković je danas u podne obavijestio naciju o prvom slučaju korona virusom kod nas.




Premijer je rekao da se radi se o mlađem čovjeku, a njegovo stanje je dobro,izjavio je nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite dodavši da će javnost biti promptno izvještavana o svemu važnome vezano uz takozvanu "wuhansku groznicu" kako su je nazvali.


Pacijent koji je od 19.do 21. veljače boravio u Milanu nalazi se u bolnici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. 


"On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim  činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.


"Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe", ustvrdio je Beroš dodajući kako je zdravstveni sustav spreman.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi stožer civilne zaštite. Kazao je da taj stožer počinje svoj rad i da će biti smješten u prostorijama Civilne zaštite u Nehajskoj ulici. Premijer je rekao da će se stožer sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti na središnjoj razini. Napomenuo je da će ministar Božinović sazvati sve načelnike županijskih stožera civilne zaštite kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa. 


Bolest svakako treba shvatiti ozbiljno, ali ne i paničariti, poručuju stručnjaci tvrdeći kako sama bolest kod zdravih ljudi normalnog imuniteta  ne izaziva teže posljedice. Posebno je zanimljivo da je relativno mali pobol kod djece, a smrtnost od korona virusa čini se da nije veća od obične gripe od koje godišnje u svijetu umire na tisuće ljudi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account