Na zemljištu bivšeg Diokija gradit će se gradska sortirnica otpada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.12.2019. 15:12:41
Na zemljištu bivšeg Diokija gradit će se gradska sortirnica otpada

Foto: Grad Zagreb

Grad Zagreb će na otkupljenom zemljištu bivšeg Diokija graditi sortirnicu otpada, a prostor je jučer obišao gradonačelnik Bandić sa svitom.




 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, obišao je u subotu lokaciju nekadašnjeg DIOKI-ja na kojoj je planirana izgradnja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada – sortirnica.


"Grad Zagreb otkupio je zemljište od DIOKI d.d. u stečaju na površini od oko 100 000 kvadrata, a u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna. Sortirnica otpada samo je jedan stupanj Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske iz 2017. godine, a Grad Zagreb je prvi od većih gradova u Hrvatskoj koji će ispuniti sva tri stupnja iz Plana: Centar za gospodarenje otpadom, Postrojenje za obradu biootpada koje se priprema na području Grada Novske te Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada", rekao je gradonačelnik uz apel građanima da podižu svijest o nužnosti odgovornog zbrinjavanja te odvajanja otpada na kućnome pragu, te se pri tom posvađao s novinarkom koja je tražila objašnjenje.


Podsjetimo Grad je prije nekoliko mjeseci za 36 i pol milijuna kuna kupio zemljište nekadašnjeg Diokija na Čulinečkoj. Na njemu će graditi sortirnicu za odvojeno prikupljanje otpada, koja će, uz postrojenje za biootpad u Novskoj te centar za zbrinjavanje u Resniku, biti dio sustava gospodarenja otpadom Grada Zagreba.


Radovi bi po dobivanju svih dozvola i provedbe natječaja trebali započeti na jesen slijedeće godine, dakle predviđa se da bi sortirnica započela radom u 2021. godini.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:41:51

Create Account