Nakon što je Bandić okrivio postradale za štete od potresa Živi zid traži 100% obeštećenje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.3.2020. 13:09:15
Nakon što je Bandić okrivio postradale za štete od potresa Živi zid traži 100% obeštećenje

Foto: Živi zid/Pixel

Ivan VIlibor SInčić je u ponedjeljak 30.03.2020. urudžbirao predsjedniku Hrvatskog sabora više od 2000 potpisa građana iz potresom pogođenih naselja, u obliku Peticije koja za svrhu ima potporu prijedlogu zakona kojeg je u saborsku proceduru predao upravo Živi zid. 



Smisao zakona je obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode u iznosu od 100% , bez obzira na postotak oštećenja.


Ovakav stoljetni događaj kao što je potres u Zagrebu, koji se nije dogodio još od 1880.-te zaslužuje poseban tretman. Građani zaslužuju da im se sanira šteta u iznosu 100% - rekao je Ivan Vilibor Sinčić. Peticija je krenula sa područja Markuševca i brzo se proširila po prigorju i ostalim potresom pogođenim područjima. Do danas je u samo 2 dana prikupljeno 2100 potpisa, dodao je.


Podršku peticiji građana dalo je i desetak saborskih zastupnika. Peticija će nastaviti i dalje sve dok se ne uvaže potrebe građana.


Podsjetimo, Prijedlog zakona predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca te parlamentarni i građanski nadzor trošenja tih sredstava kako bi se izbjegle malverzacije i preplaćivanja kakve su se događale nakon poplava u Gunji. Zakon je predan u saborsku proceduru u petak, 27.03.


Ivan Vilibor Sinčić rekao je da zakonski instrumenti koji postoje nisu dovoljni. Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje do maksimalno 5% i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60%. Akcija „Zajedno za Zagreb“ koju je otvorila Vlada svodi se na humanitarnu akciju i sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana.


Nadam se da će svi parlamentarni zastupnici uvidjeti potrebu da se građanima omogući obnova i pozivam ih da podrže zakonski prijedlog o osnivanju Fonda za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu 2020.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.3.2024. 10:13:34

Create Account