Obilježen međunarodni dan zdravlja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.4.2018. 16:08:52
Obilježen međunarodni dan zdravlja

Foto: HRT

Međunarodni dan zdravlja u Zagrebu je prigodno obilježen na nekoliko lokacija s različitim događanjima. Središnji se odvijao na Cvjetnom trgu gdje su građani mogli besplatno provjeriti zdravlje. Događaju je  nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Svjetski dan zdravlja prigodno je obilježen na nekoliko gradskih lokacija, a jedan od najprivlačnijih građanima zasigurno je bio Trg Petra Preradovića (Cvjetni trg). Osim što su mogli besplatno izmjeriti tlak i šećer te čuti korisne savjete prisutnih liječnika, građani su u redu čekali i na besplatnu masažu.


Bez obzira na mala izdvajanja za resorno ministarstvo u odnosu na prosjek Europske unije, zdravstveno stanje naših građana i dalje je vrlo dobro, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak. Do prije nekoliko godina smo po svim zdravstvenim pokazateljima, a to je očekivano trajanje života i dojenačka smrtnost smo bili u grupi A zemalja Europske unije koji imaju najbolje te pokazatelje. Ako uzmete u obzir infrastrukturu kakvu imamo u Hrvatskoj i kakvu smo naslijedili naše zdravstveno stanje, sustav, pokazatelji i zaštita i stanje je jako dobro.


A trenutačno nacionalno zdravstveno stanje ocijenio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekavši kako se bitno ne razlikujemo mi u Hrvatskoj od drugih naroda u ovom dijelu Europe. Velika je pojavnost kardiovaskularnih, zloćudnih bolesti, a nažalost i drugih tako da je to jedan problem kojega imaju i druge nacije i u tome smislu poduzimaju se mjere koje su moguće.


Prema posljednjim podacima iz 2015. godine od kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji umrlo je 25 tisuća ljudi, a kako biste zaštitili svoje zdravlje liječnici savjetuju da pripazite na prehranu, budete tjelesno aktivni te obavljate preventivne preglede.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2019. 20:12:40

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account