RINO GROPUZZO U MUO

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.3.2020. 14:35:47
RINO GROPUZZO U MUO

Foto: T. Radić

Retrospektivna izložba fotografija Rina Gropuzza „Fotomorfoze” otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom zajednicom u Trstu. Otvorenju izložbe nazočili su brojni uzvanici među kojima i Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Nj. E.  Pierfrancesco Sacco, Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstua a izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović. 


Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, izložba Rina Gropuzza Fotomorfoze predstavlja retrospektivu njegovog bogatog opusa koju je u svibnju 2019. postavio u Palači Gopcevich u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu. U sklopu višegodišnje  suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu, taj riječki međunarodno priznati fotograf sada je predstavio svoj bogati opus i zagrebačkoj publici.


Gropuzzo u Muzeju za umjetnost i obrt izlaže odabrane fotografije koje su nastale od 1978. godine do danas osmišljene po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima. Kustos izložbe Tomislav Čop, povjesničar umjetnosti, odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.


Gropuzzo se bavi fotografijom od ranih 70-ih godina. U ranim 80-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom „Marka“. Poznat je po svojim radovima u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije. 

Izložba u MUO ostaje otvorena do 5. travnja 2020.


Članak priprremio: Tomislav RadićProjekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account