Senzibilizacija javnosti o potrebama osoba s autizmom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.2.2018. 17:06:46
Senzibilizacija javnosti o potrebama osoba s autizmom

Foto: HRT

U sklopu sajma nautike, na Zagrebačkom velesajmu Budimir Šobat Buda, ronilac DPS Zagreba vratio je rekord u Hrvatsku. Nije disao pod vodom punih 24 minute i 11 sekundi u sklopu projekta Pogled u plavo.


Osobe s autizmom iz godine u godinu sve su prisutnija u društvu, a s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svjesnosti o autizmu Budimir Šobat Buda ostao je pod vodom više od 24 minute!


Napravio sam veliku stvar nakon koje će djeca dobiti zasigurno veću pažnju. Prvih 5 minuta pokušao sam se stabilizirati, a nakon toga zamišljam da tonem u dubine. Nema problema. Ovo je samo da naše društvo shvati da oni nisu nikakav bauk, da se ne okreću za njima ako se smiju na cesti, ako se ljuljaju i imaju stereotipiju nego da im pomognu. Ovo je mali podsjetnik! Tu i tamo treba piknuti na pravo mjesto, a ja mislim da sam piknuo, rekao je pun emocija Buda.


Njegova 17-godišnja kćerka Saša korisnica je Centra za autizam Zagreb što ga je dodatno motiviralo da uspije u senzibiliziranju javnosti.


Zagrebački Centar za autizam broji 70 učenika s autizmom, 30-ak djece u vrtiću te oko 109 odraslih osoba s autizmom i osoba s intelektualnim teskoćama. Osim što grad Zagreb ima u planu do 2020. izgraditi Centar za autizam, senzibilizacija javnosti i dalje je važna!


Važno nam je da se promišljaju materijalni, prostorni aspekti problema, ali nam je isto tako važno da se senzibilizira javnost da se više zna o komunikacijskim teškoćama i potrebama djece i odraslih osoba s autizmom, istaknula je ravnateljica Centra Zagreb, Žarka Klopotan.


Akcija je danas započela i traje 90 dana. Uplatom na njihov žiro račun ili donacijom potrebnih pomagala zasigurno će se pomoći da se prilike za osobe autizmom iz godine u godinu budu bolje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2019. 13:10:47

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account