SO DO – El Sistema Hrvatska nastupio na Zagreb Classicu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.7.2019. 23:18:44
SO DO – El Sistema Hrvatska nastupio na Zagreb Classicu

Foto: SO DO El sistema

Oko 80 mladih iz dva SO DO centra – Istre i Zagreba, okupilo se sinoć u Zagrebu na predivnoj pozornici Zagreb Classica i oduševilo brojnu publiku.


Jučer navečer veliku pozornicu na Tomislavovom trgu zauzeli su mladi – predivni mladi ljudi povezani ljubavlju prema glazbi i svim onim divnim nevidljivim nitima koje vežu generacije i stvaraju  poznanstva i prijateljstva za cijeli život. Neki od njih jednog će dana svirati u profesionalnim orkestrima i ovakva će im iskustva biti rutina, a neki će imati druge karijere. No, svi će se sigurno s nostalgijom sjećati ovog koncerta i veselja koje su donijeli sebi i publici.


Flash mob kao uvod u koncert

Koncert je započeo flash mobom – spontanim okupljanjem ispred pozornice uz zvuke jedne od naših najpoznatijih opernih arija – Završnog kola Ere s onoga svijeta. Uz prve taktove kontrabasa, gotovo 80 djece i mladih iznenada se pojavilo na travi ispred pozornice iz svih smjerova. Gudači su došetali, puhači iznenada dotrčali među znatiželjnu publiku koja se već počela okupljati na Tomislavcu, a udaraljkaši umarširali ritmično te svi zajedno zasvirali poznatu nam ariju. Brojni znatiželjni prolaznici priključili su se iznenađenoj publici.


Inspiracija za ovaj neobični uvod u koncert potaknuta je flash mobom koji su djeca snimila nedugo povodom Svjetskog dana glazbe na Zračnoj luci Franjo Tuđman, a  čija se promocija očekuje ovih dana. Važnost glazbe u svijetu mladih, ali i odraslih ljudi, prepoznao je i naš proslavljeni režiser Krešimir Dolenčić koji je zajedno sa suradnicima Martom Tutiš i Hrvojem Korbarom režirao flash mob, na što su u udruzi iznimno ponosni.


Nakon ovog originalnog uvoda, publika je mogla pogledati kratki film o El Sistemi te o prošlogodišnjem sudjelovanju u projektu „Srebrenica Music Camp 2018“, a nakon toga započeo je koncert. Od arije toreadora iz opere Carmen, preko klasika špageti vesterna Go West te djeci omiljenih skladbi filmske glazbe iz filma Gospodar prstenova i Pirata s Kariba, izvedena je i jedna tradicionalna skladba iz Venezuele – Alma llanera. Izvedbi se vokalno pridružio Ricardo Luque, poznati zagrebački glazbenik venezuelanskog porijekla, jedan od osnivača El Sisteme u Hrvatskoj koji je i sam svoju glazbenu naobrazbu započeo kroz sustav El Sistema.


Bitno je naglasiti da su sve aktivnosti koje udruga SO DO - El Sistema pruža besplatne jer jedino tako daju svima iste mogućnosti i potiču uključenost, onih koji to žele, u prekrasan svijet glazbe. Glazbom se razvija inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal, otvara nam nove vidike i pomaže odvratiti pozornost od izazova kojima su izložena djeca i mladi suvremenog društva. Rad kroz orkestar dio je metodologije El Sistema jer je poseban način pokazivanja djeci kako zajednički stvarati, međusobno se poticati, uzajamno pomagati i poštivati druge. Da se to može, pokazala su to ova djeca na jučerašnjem koncertu. I u glazbenom smislu, i kroz ponašanje – bili su sjajni!


 

O El Sistemi

Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014. godine djeluje i u Hrvatskoj. 

Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2020. 17:08:53

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account