Sud zabranio novinarima pisanje, Tomašević odmah smijenio Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.9.2021. 14:39:53
Sud zabranio novinarima pisanje, Tomašević odmah smijenio Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.



Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je   ispred zgrade gradske uprave medijima da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i pokrenuti nadzor nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.


Tomašević je dodao da kao gradonačelnik nema ovlasti smijeniti ravnateljicu, nego može samo smijeniti Upravno vijeće Poliklinike koje ravnateljicu postavlja i smjenjuje.


“Kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova”, rekao je Tomašević.


Dodao je da će članove upravnog vijeća smijeniti u najkraćem mogućem roku, te imenovati nove. Inače, gradska vlast je prije nekoliko dana zatražila kontrolu poslovanja Poliklinike o eventualnim nepravilnostima. 


Na kraju izjave za medije dodao je da da nikome od gradskih poduzeća, službi ili institucija više nikad ne padne na pamet tržiti sudsku zabranu novinarskog pisanja. 


Razlog za ovu smjenu je presuda zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom se zabranjuje portalu H-alter da objavljuje teksove o Gordani Buljan Flander, nakon što je taj portal  objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?”.


Mnogi novinari i novinarske udruge stali su u zaštitu kolega, te istaknuli da se radi o neviđenoj cenzuri u Hrvatskoj.



Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account