"Tko se ne bi cijepio protiv raka" - konferencija za novinare i panel rasprava

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.11.2017. 16:42:00
"Tko se ne bi cijepio protiv raka" - konferencija za novinare i panel rasprava

Foto: Zagreb.hr

Povodom obilježavanja 10 godina programa provedbe cijepljenja protiv raka i cijepljenja protiv HPV-a u Zagrebu danas se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar održala javna tribina i panel rasprava Tko se ne bi cijepio protiv raka?.

Prisutne je u ime gradonačelnika Grada Zagreba pozdravila zamjenica Olivera Majić.
Zahvalivši svima koji su do sada sudjelovali u provedbi programa cijepljenja protiv raka vrata maternice s namjerom podizanja svijesti o važnosti prevencije te osiguranja spolno-reproduktivnog zdravlja mladih, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je dodala da će Grad Zagreb i ubuduće nastaviti provoditi javno-zdravstvene aktivnosti vezane uz cijepljenje protiv infekcija uzrokovanih HPV-om putem svog Povjerenstva za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, a sve u cilju postizanja što veće procijepljenosti, kako bi se postiglo unapređenje spolnog zdravlja mladih.
Želim Vam i dalje puno uspjeha u radu, budući da je prevencija spolno prenosivih infekcija najvažnija mjera koja može doprinijeti očuvanju dobne strukture stanovništva i ciljane demografske obnove.

Tribinu organiziraju Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport te Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Rak vrata maternice je jedini oblik ove teške bolesti za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice osmih razreda osnov-ne škole. Cjepivo nije obavezno, stoga je edukacija opće populacije izrazito važna s ciljem informiranja roditelja i njihove djece o prednostima cijepljenja.

Na panelu će brojni stručnjaci raspravljati o svim utjecajima cijepljenja na zdravlje, potenci-jalnim strahovima i predrasudama koje su prisutne u javnosti, a sve u želji da se prevencijom smanji broj obolijevanja, kako od raka vrata maternice, tako i od drugih bolesti koje uzrokuje HPV virus.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2019. 13:10:47

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account