Troskot: Nastavljamo mjeru 'roditelj odgojitelj', ali nudimo i njezinu nadogradnju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.3.2021. 17:53:18
Troskot: Nastavljamo mjeru 'roditelj odgojitelj', ali nudimo i njezinu nadogradnju

Foto: MOST

Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot  obećao je danas kako će kad postane gradonačelnik Zagreba, sačuvati ali i nadograditi pronatalitetnu mjeru 'roditelj odgojitelj', koju je Grad Zagreb uveo 2016. godine.Troskot je rekao kako će sva dosad stečena prava 'roditelji odgojitelji' zadržati do navršene 15. godine najmlađeg djeteta, a novost je mogućnost korištenja modela 'roditelj odgojitelj na pola radnog vremena'.


 „Imamo model A, a to je nastavak mjere roditelj odgojitelj po istim pravilima i s istim materijalnim pravima kao i dosad, te dodatni model B odnosno mjeru koja njenim korisnicima omogućuje rad na pola radnog vremena ili korištenje mjere za samozapošljavanje, uz primitak proporcionalne naknade za mjeru Roditelj odgojitelj u obliku drugog dohotka. Korisnicima modela B, bit će omogućen upis djece u poludnevni program vrtića Grada Zagreba“, rekao je Troksot i dodao kako bi se mjerom 'roditelj odgojitelj na pola radnog vremena' gajila kultura roditelja odgojitelja kao poduzetnika i obrtnika. 


Troskot je najavio dodatni rad na toj mjeri kako bi se financirala iz EU programa subvencije i organizacije edukacija namijenjenih roditeljima odgojiteljima, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u smislu edukacije i odgoja djece. „Radili bismo na prekvalifikaciji i profesionalnom usavršavanju roditelja odgojitelja i na temama poduzetništva i obrtništva, kako bi roditelji odgojitelji mogli aktivno sudjelovati u segmentu poduzetništva i obrtništva“, istaknuo je Troskot i dodao kako će korisnici odabir modela A (trenutna mjera) ili modela B (dodatna mjera) vršiti po vlastitom izboru prije početka ili tijekom korištenja mjere. Također, istaknuo je da će prijelaz iz jednog modela u drugi bit će omogućen svim dosadašnjim i budućim korisnicima.


Troskot je objasnio je kako bi se korištenjem modela B povećala gospodarska aktivnost, povećali prihodi kućanstava koji ga koriste, omogućio ostanak na tržištu rada te lakše zaposlenje nakon izlaska iz mjere, a s druge strane ova mjera bi značila manje izdatke za gradski proračun.


Model B kao i zadržavanje mjera pozdravila je Kladudija Cvetko koja već četiri godine koristi mjeru ‘roditelj odgojitelj’.  „Mislim da je ovo najbolje što se može dogoditi nama koji sami odgajamo djecu, ali i našoj djeci. Puno nam znači ova mjera jer kad bismo bez toga ostali, sigurno bismo teško našli posao“, rekla je Cvetko.


Troskot je konferenciju održao na zapuštenoj i ugašenoj Tržnici Trnje koja još uvijek iako je ugašena, stoji na mrežnim stranicama ‘Tržnice Zagreb’. Objasnio je kako je Trnjanski plac uz Dolac nekada bio najpoznatiji plac u Zagrebu u kojem su svoje radnje imali brojni mali obrtnici kao što su kožari i urari.


 „Kad postanem gradonačelnik, zajedno sa svojim timom ću od ovoga placa napraviti turistički adut Zagreba’”, rekao je Troskot a cijelu Mostovu viziju i planirani projekt za Trnjanski plac objasnio je Mostov koordinator za GČ Trnje, Lovro Marković.


Marković je istaknuo kako tržnicu treba obnoviti sukladno spoju modernog i starog zagrebačkog duha. Objasnio je kako bi se prostor na tržnici po nižoj cijeni ponudio 'kumicama' i poduzetnicima koji u sklopu svojeg obiteljskog imanja sami proizvode i prodaju prehrambene proizvode, kao i svim prodavačima domaćih, ekološki uzgojenih i autohtonih proizvoda. „Nižom cijenom potaknuli bi i dolazak svih starih zagrebačkih obrta koja su u izumiranju, kako bi se okupili na jednom mjestu i bili povezaniji s potencijalnim kupcima” rekao je Marković i objasnio kako Most predlaže da se Tržnica Trnje službeno nazove ‘Etno plac Trnje’ te da se uvrsti u turistički vodič Zagreba kao prvi hrvatski veliki stalni etno plac.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2021. 18:36:50

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account