U Zagrebu 39 novooboljelih, noćni klubovi žarišta epidemije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.6.2020. 12:30:04
U Zagrebu 39 novooboljelih, noćni klubovi žarišta epidemije

Foto: Grad Zagreb

Na redovnoj presici Gradskog stožera civilne zaštite objavljeno je da je u proteklih 24 sata evidentirano  39 novih slučajeva oboljelih na području Grada. U protekla 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 138, izvijestio je u subotu zagrebački Stožer civilne zaštite


"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Zagrebu je 138", kazala je na konferenciji Stožera zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić. 


Od toga, 16 novooboljelih zarazilo se u noćnim klubovima, a dvoje u teretanama.  

"Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi", kazala je Šikić dodavši da isto tako imamo dio oboljelih koji su kontakt sa prethodno zaraženim osobama, a nekima se ne može utvrditi izvor zaraze. U Zagrebu je trenutno 838 osoba u samoizolaciji. 


"Kako smo detektirali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti", kazala je Šikić. 


"Ovaj broj je epidemiološki iz vrlo heterogene skupine, multicentrično su detektirani ovi bolesnici. Sve to zahtjeva od zdravstvenog sustava i trijažnih sustava da povećaju broj testiranja. Danas su i naše primarne zdravstvene zaštite proširile indikacije za testiranja", kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. 


Jeleč je istaknuo da nema novih zaraženih koji su povezani za slučajeve zaraze u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.


Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je noćas na području Zagreba bio nadzor u 11 noćnih klubova, a da tamo nisu uočili kršenje mjera. 


Podjela maski vozačima taksija


Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako će sljedeći tjedan, od ponedjeljka 29. lipnja do petka 3. srpnja, dijeliti po dvije zaštitne maske vozačima taksija u Zagrebu. Preuzimanje maski obavljat će se na parkiralištu u Ulica kneza Branimira 71B, u vremenu od 8 i 30 sati do 15 i 30 sati.


Maske će također biti dostavljene i pacijenticama Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici. "Raspašoj po noćnim klubovima najveći je izvor zaraze. Zamislite u dva u noći da se s nekim ljubite s maskom u noćnom klubu.... Ma nema šanse. No, ne očekujte zaoštravanje mjera do 5 srpnja. Tko bi glasao za one koji prije izbora zaoštravaju mjere", poručio je Bandić dodajući da Zagreb daleko više testira od ostatka Hrvatske što, kako smatra nije dobro.


Podsjetimo, Bandić se jučer teško obrušio na Nacionalni stožer civilne zaštite zbog pogoršanja s epidemijom u Hrvatskoj upirući u njih prstom kao glavnog krivca za pogoršanje stanja izjavivši pri tom da mu sve to liči na srpski film "Selo gori a baba se češlja".Vezane vijesti
Ažurirano: 15.7.2020. 17:28:54

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account