Udruga pozdravlja natječaj za koncesije za javnozdravstvenu službu u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.8.2017. 12:05:18
Udruga pozdravlja natječaj za koncesije za javnozdravstvenu službu u Zagrebu

Foto: Ilustracija

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite pozdravila je u ponedjeljak raspisivanje natječaja za dodjelu koncesija za javnozdravstvenu službu u Zagrebu, kojim se predviđa 71 mjesto za nove koncesionare, ističući da je raspisan nakon višegodišnjeg čekanja tijekom kojeg se u Zagrebu broj liječnika u koncesiji stalno smanjivao jer su nakon umirovljenja koncesionara ordinacije vraćane pod domove zdravlja.


"Nakon višegodišnjeg intenzivnog rada i isticanja potrebe nastavka davanja koncesija liječnicima koji to žele pozdravljamo raspisivanje natječaja. Nismo zadovoljni brojem mjesta u mreži koja se daju u koncesiju, jer je umjesto za potrebnih 200-tinjak, raspisan natječaj tek za 71 mjesto. No, i to je nada za sve koji žele koncesiju", istaknula je u priopćenju predsjednica udruge Josipa Rodić.


Natječaj je u završnoj fazi, no usprotivile su mu se Hrvatska liječnička komora (HLK) i Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), tvrdeći da je Zagreb ponudio koncesije za obiteljsku (opću) medicinu, te dentalnu, ginekološku i pedijatrijsku djelatnost na netransparentan način, s nejasnim kriterijima za dodjelu koncesija, koji nisu u skladu sa zakonom po kojem 30 posto ordinacija treba ostati pri domovima zdravlja.


Udruga navodi kako podaci HZZO-a pokazuju da u Zagrebu postoji potreba za dodatnih 72 tima obiteljske medicine (Brezovica 1, Novi Zagreb-istok 4, Novi Zagreb –zapad 2, Podsljeme 5, Donja Dubrava 7, Gornja Dubrava 7, Maksimir 4, Pešćenica 1, Sesvete 11, Podsused Vrapče 2, Stenjevec 16, Trešnjevka jug 12 timova ).


Istodobno, u četvrti Zagreb Centar postoji potreba za 20 timova opće medicine, a ugovoreno ih je 77 (57 timova previše), u četvrti Trnje potreba je za 23 tima, a ugovoreno ih je 32 (9 timova previše), a u Trešnjevci sjever za 37 timova dok je ugovoreno 41 (4 tima previše).


"Radi se o tome da mreža javnozdravstvene službe nije popunjena ali su timovi distribuirani mimo mreže", ističe udruga u priopćenju i naglašava da 65 takvih timova skrbi o malom broju pacijenata, daleko ispod propisanog minimalnog broja od 1275 osiguranika.


Također upozorava da su kriteriji u natječaju za koncesije, koji je raspisao Zagreb 2010. godine, i kriteriji u ovogodišnjem natječaju identični osim u jednoj točci - prethodnoj suglasnosti Upravnog vijeća za zaposlenike domova zdravlja, koju su ovogodišnji ponuditelji trebali dostaviti kao dio ponudbene dokumentacije.


"Upravna vijeća su prema jasnim kriterijima sadašnje zakonske regulative, a to su popunjavanje mreže na način da 30 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja i prema dužini radnog staža, dala suglasnost određenom broju liječnika. Svoju odluku su jasno i transparentno pisanim putem dostavili svakom ponuditelju, djelatniku tog doma zdravlja", tvrdi udruga.


Koncesionari primarne zdravstvene zaštite također poručuju kako je apsolutno neprihvatljivo da liječnici koji sudjeluju u nastavi fakulteta ili veleučilišta budu isključeni pri apliciranju na natječaj za dodjelu koncesije.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.9.2020. 13:17:05

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account