Usluge Spomengaja najviše koriste vlasnici pasa, a Luna je najčešće ime među ljubimcima koji su tamo zbrinuti nakon uginuća

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.11.2020. 16:47:38
 Usluge Spomengaja najviše koriste vlasnici pasa,  a Luna je najčešće ime među ljubimcima koji su tamo zbrinuti nakon uginuća

Foto: Spomengaj

Usluge Spomengaja građani koristili za 550 ljubimaca. Najčešće naručuju pojedinačno kremiranje tijela ljubimca, a pepeo preuzimaju u biorazgradivoj urni .



U danima kada se građani prisjećaju onih koji su ostavili trag na njihovim životima, a koji više nisu u njihovoj blizini, neki posjećuju i Spomengaj.


Usluge Spomengaja, krematorija i groblja za kućne ljubimce Grada Zagreba, koji je otvoren u lipnju prošle godine, do sada su građani koristili za 550 ljubimaca. Najviše je bilo pasa, više od 400, te mačaka, njih 120. U Spomengaju su se građani opraštali i od drugih životinja – od iguane i činčile preko kornjače i kunića do papige i ribice.


„Zanimljiva je činjenica da je prosječna težina psa zaprimljenog u Spomengaj čak 25 kilograma. Dakle, naše usluge više naručuju vlasnici većih pasa. Prosječna pak težina mačke je 5 kilograma. Građani najčešće za svoje ljubimce naručuju pojedinačne kremacije. Do sada su obavljene 483 pojedinačne kremacije. Ukop je naručen za 31 životinju. Iako u ponudi imamo velik izbor urni, građani pepeo svojeg ljubimca najčešće preuzimaju u onoj biorazgradivoj. Tu urnu mogu čuvati u svojem domu ili je ukopati u zemlju“, kazala je Jasenka Haleuš, voditeljica Spomengaja.

Mnogi se građani od ljubimaca opraštaju u dvorani za ispraćaje uz njihove fotografije i prigodnu glazbu, no zbog epidemiološke situacije sve su traženiji i ispraćaji u vanjskom paviljonu.


„Iako je Spomengaj u prvom redu groblje i krematorij za kućne ljubimce iz Grada Zagreba, njegove usluge prepoznali su građani diljem zemlje. U Spomengaj stižu ljubimci iz mnogih gradova – Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita, Varaždina, Osijeka… Iz svakog hrvatskog grada možemo osigurati prijevoz tijela ljubimca u Zagreb i uslugu kakvu taj ljubimac nakon uginuća zaslužuje. Kako bismo osvijestili građane o mogućnostima zbrinjavanja ljubimaca u skladu s novim civilizacijskim dosezima, sklopili smo ugovore o suradnji s nizom veterinarskih ambulanti“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba na čiji se rad naslanja Spomengaj.


Među ljubimcima za koje je u Spomengaju naručeno kremiranje ili ukop tijela, najviše je onih s imenom Luna – čak 10, tj. osam pasa i dvije mačke. Po sedam životinja nosilo je ime Mrvica, Mimi, Rea te neki oblik imena Mica, Benny, Boni i Bella.


Većina vlasnika koji su posmrtne ostatke svojeg ljubimca ostavili u Spomengaju, tj. pohranili ih u grobno mjesto, kasetu ili kolumbarij, redovito posjećuju groblje za kućne ljubimce te u spomen na omiljenu životinju pale svijeće i ostavljaju cvijeće.


Create Account