Vinska faca poslije placa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.11.2019. 9:59:16
Vinska faca poslije placa

Foto:

Bibich, Poletti i Kabaj - tri velika vinara na subotnjoj špici točila svoja vina 


U subotu 9. 11. 2011.  na događanju Vinska faca poslije placa  po 4. put u  središtu Zagreba u vinoteci Witrina blizu glavne tržnice(plac) Dolac okupile su se važne „vinske face“.


 „Da bi osjetili i razumjeli vino, s njim morate, baš kao i sa ženom, ući u odnos“ rekla je prva faca, skradinski vinar Alen Bibich. 

Druga faca Peter Polleti iz Istre, vlasnik obiteljske vinarije koja ima tradiciju  od 1842. godine,  rekao je  : „S vinom  je  kao i sa ženama, što ga više pijete, to vam je bolje i postajete ovisnik, i o vinu i o ženi.“ 

Treća faca bio je Jean-Michel Morel, slovenski zet, čija vina imaju ime po ženinom prezimenu Kabaj i koji je donio  francuski nonchalance na Goriška brda.  


Peter Poletti predstavio se sa svježom, ali moćnom malvazijom i lijepim, školski uglađenim, teranom iz 2016. 

Kabaj je svoja vina točio iz magnum boca i to Pinot bijeli 2015. i Cuvée Morel 2010. (bordoška kupaža s većinskim merlotom). 

Bibich je donio dva vrlo karakterna vina Bas de Fain sauvignon blanc 2015. i Bas de bas crno 2015. (90% syrah s nešto  merlota i plavine.)


Uz vina kušali su se proizvodi  OPG-ova Kvež i Miščević. Branko Kvež iz Svetog Križa Začrejte donio je ukusne zagorske salame, šunkice i  jeger koji je oduševio prisutne. 


Vlasnik mini sirane Milan Mišević iz Josipdola  ponudio je sireve od mlijeka s vlastitih pašnjaka od dimljenih do onih s ljutom paprikom, medvjeđim lukom ili mediteranskim biljem. 


Osim vinskih među prisutnima bile su i neke druge ne-vinske face. Književnica Olja Raičević, koja je nedavno dobila V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji roman, došla je kao vinski skeptik, a događanje je napustila kao preobraćeni vinoljubac. Arhitekt Otto Barić rekao je da uskoro počinje gradnju jedne posve nove vinarije u Dalmaciji. 


Na ovom događnju sve se posložilo , čak se ni kiša nije usudila padati. Organizatorice Manuela Maras i Jelena Bulum iz subote u subotu  postavljaju sve više ljestvicu svog vinskog projekta. Pitanje je samo što i tko nas čeka na sljedećoj Vinskoj faci?

Pripremio: Tomislav Radić

Snimio: Marko ČolićProjekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account