Vlasnici Zagrebačkih otpadnih voda na sastanku kod Bandića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.7.2020. 16:25:11
Vlasnici Zagrebačkih otpadnih voda na sastanku kod Bandića

Foto: Grad Zagreb

Gradonačelnik  Milan Bandić primio je danas na radni sastanak predstavnike osnivačkih društava Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV-a) iz Austrije i Njemačke.Na sastanku u zgradi Gradske uprave razgovaralo se na temu nadogradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ-a) na III. stupanj za eliminaciju dušika i fosfora.


Naime, realizacija projekta dogradnje CUPOVZ-a na III. stupanj pročišćavanja neophodna je za ispunjenje vodno-komunalnih direktiva i mora se odvijati paralelno s realizacijom projekta dogradnje kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava – EU projekt Zagreb 2018. U tom smislu od Grada Zagreba se, kao uvjet za odobrenje sufinanciranja Projekta Zagreb 2018. EU sredstvima, traže obvezujući dokumenti/ugovori vezani za izgradnju projekta III. stupnja CUPOVZ-a, čija se vrijednost procjenjuje na oko 45 mil € (procjena projektanta).


Podsjetimo, Grad Zagreb i Zagrebačke otpadne vode d.o.o. sklopili su 26. kolovoza 2019. Sporazum o razumijevanju u vezi s pripremom projekta dogradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje na III. stupanj pročišćavanja čime je utvrđeno da se zajednički pristupi aktivnostima vezanim za pripremu projekta dogradnje CUPOVZ-a na III. stupanj pročišćavanja te razmatranju i utvrđivanju uvjeta pod kojima bi se on izgradio, odnosno ugovaranju pravnog okvira za izgradnju III. stupnja pročišćavanja.


Istovremeno s pokretanjem aktivnosti na projektu dogradnje CUPOVZ-a na III. stupanj  pročišćavanja, Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. je pokrenula izradu studijsko-projektne dokumentacije za apliciranje projekta dogradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje – Projekt Zagreb 2018. za sufinanciranje iz EU fondova.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici osnivačkih društava ZOV-a: Karl Kraus, direktor E.ON Hrvatska d.o.o. i  Werner Casagrande, direktor WTE Wassertechnik GmbH  te direktori ZOV-a: dr. Thomas Sichla i Markus Schieborr.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.2.2021. 9:47:48

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account