Zagreb će odvoziti biootpad u Novsku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2019. 18:43:38
Zagreb će odvoziti biootpad u Novsku

Foto: screenshot

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, potpisali su Sporazum o suradnji na pripremi i gradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada. Izgradnja bi trebala započeti za dvije godine.Nakon što su građani odlučno rekli "ne" gradnji kompostane u Brezovici, danas je i službeno počela suradnja koja bi trebala rezultirati gradnjom postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj. U idućih mjesec dana počinje priprema studijske projektne dokumentacije, istaknuo je direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba - Mi očekujemo da će se kompletna dokumentacija, dakle, izdavanje građevinske dozvole, dogoditi u iduće dvije godine ,a 2021. bismo mogli pokrenuti natječaj za radove za izgradnju postrojenja. Studija će reći kakva će se tehnologija primijenjivati, može biti ili proizvodnja komposta ili bioplinsko postrojenje, to će odrediti najbolji stručnjaci.


Zagrebački otpad tako će se odvoziti 100 kilometara izvan grada, a izgradnju postrojenja bi s 85 posto trebala financirati Europska unija. Ovim planom zadovoljan je gradonačelnik Novske Marin Piletić - Ovakva investicija u Novskoj još nije viđena, Novska i Zagreb imat će jedan zajednički projekt, jednu trajnu vrijednost, da brinemo o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom i, ono što je za nas u Novskoj puno važnije, da otvorimo nova radna mjesta i pokrenemo investicije u našoj poduzetničkoj zoni.


I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podržava izgradnju postrojenja - Ljudi će ovdje raditi, otvoriti nova radna mjesta, proizvoditi kompost i bioplin. Ja sam uvjeren da će i drugi gradovi, koji to još nisu napravili, kao i Zagrebačka županija, slijediti taj primjer. Nadam se da će ovdje, na površini od 85 hektara biti dovoljno prostora da se taj projekt proširi i napravi.


S obzirom na to da će novo postrojenje omogućiti nova zapošljavanja, kako predviđa Piletić, obrada biootpada trebala bi otvoriti 40-ak novih radnih mjesta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.12.2019. 16:46:46

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account