"100 vodećih hrvatskih restorana "

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 23.6.2019. 13:32:41
"100 vodećih hrvatskih restorana "

Foto: Tomislav Radić

 24. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2019/20" predstavljeno je na brodu Marina u Rijeci.Ovogodišnje izdanje u kome su restorani prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta rezultat je istraživanja kojim je u 2018. godini obuhvaćeno 2500 samostalnih i hotelskih restorana u Hrvatskoj.


U izborima  u tri kruga  glasovali su posjetitelji portala www.gastronaut.hr i ugostitelji, a članovi Časnog odbora utvrdili konačnu listu nakon pregleda glasačkih lista i detaljne dokumentacije o usluzi i ponudi restorana. U 24 godine projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 476 restorana, a titulu je svih 23 godine obranilo šest restorana: Bevanda (Opatija), Nautika(Dubrovnik),Puntjar (Zagreb),Rivica (Njivice),Vila Neretva(Metković) i Zlatna ribica(Brodarica).


Knjiga na bogato ilustriranih 240 stranica donosi informacije o usluzi i ponudi 100 vodećih restorana te njihovom okružju, uz recepte specijaliteta restorana koje su odlučili podijeliti s čitateljima. Među receptima su i Tartar od tune, Maneštrun od hobotnice, Quiche s kozjim sirom i sušenim rajčicama, 10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpir, Okruglice od srndaća,  Torta od terana i čokolade, Antička savijača od jabuka, badema i meda,  Janjeće tripice,  Pačja prsa u umaku od naranče, Savijača s rabarbarom i suhim voćem, Fuži s morskim ježevima,  Tjestenina s pestom od maslačka i lješnjaka, 10 sati pareni juneći mišić s pjenicom od krumpira i druga jela. 


Dizajn knjige u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut koji potpisuje Vlatko Ignatoski  oplemenjen je i zanimljivim hrbtom na kome se ovisno o strani listanja izmjenjuju web adresa i naziv projekta.  Voditeljica projekta i urednica izdanja  je Karin Mimica.


Cijena knjige je 90 kn i uskoro će biti distribuirana u knjižare, među kojima su i sve knjižare Hoću knjigu i Men Art te veća prodajna mjesta Tiska, Hrvatske pošte, a može je se naručiti i preko web portala www.gastronaut.hr


Nakon dodjele plaketa na domjenaku na brodu - hotelu - botelu Marina, uz klapu Volosko restoran Marina pripremio je Hladna predjela: Plate suhomesnatih delikatesa – DOBRO, Plate sireva – DUKAT, Plate delikatesa sa tartufima – KARLIĆ, ZIGANTE, Bakalar na bianco – BAKALAR MILENA. Canape sa namazima i paštetama od bakalara- BAKALAR MILENA, Hladna salata s tartufima – KARLIĆ i Punjena jaja sa slanim inćunima .


Topla jela: Tart od poriluka i pancete – DOBRO, Tart s inćunima i maslinama, Quiche od masline, rajčicama, mozzarelom i tartufatom – ZIGANTE, Kroketi od šunke i sira – DOBRO, Panirane palačinke sa sirom i pršutom –; DOBRO, Palenta sa tartufom i zlatnim šampinjonima – KARLIĆ, Fuži u umaku od tartufa – ZIGANTE, Šurlice sa domaćom kobasicom – KARLIĆ, Domaći ravioli u umaku od rajčica i Puretina u umaku s crnim tartufom – ZIGANTE. 


Slastice: Palačinke sa raznim slatkim namazima od tartufa– ZIGANTE, Mousse od čokolade i trufFeLle noir – KARLIĆ, Semifreddo sa tartufom – ZIGANTE, Tiramisu ala Marina i Slatka krema sa šumskim voćem.


Kušalo se  vina : Deklić, D'oro, Krauthaker, Matić,   Pavlomir, Perak, Sladić, PZ Gospoja, PZ Svirče,  Valenta, Zigante, vina članova Udruga Graševina Croatica, vina s područja Sveti Ivan Zelina i Osječko-baranjske županije.


Ponuđeni su i nagrađeni amaro i pelinkovac Darne te 30 godina stari vinjak Brioni NIMCO.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.10.2019. 20:02:52

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account