Četvrti Salon pjenušavih vina Zagreb

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.12.2019. 11:02:15
Četvrti Salon pjenušavih vina Zagreb

Foto: Julio Frangen

Najviše su ocjenjena pjenušava vina vinarija Istenič i Petrač!U zagrebačkom hotelu Dubrovnik održalo se međunarodno ocjenjivanje pjenušavih vina. Najbolje ocijenjeno vino oba salona je Isteničev Prestige extra brut 2013., koji je i najbolji bijeli pjenušac zagrebačkog salona, dok je u kategoriji  ružičastih pjenušavih vina pobijedio Petračev Bregh rosé, brut, 2017.


Ove je godine ocjenjivanje  prvi put organizirano u Hrvatskoj. Organizator je bio Salon pjenušavih vina Zagreb uz pomoć Hrvatskog sommelier kluba. 


Pjenušava vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije ocjenjivala su dva sedmočlana povjerenstva u kojima su bili enolozi, sommelieri, vinari i vinski novinari. Povjerenstva su vodili  enolozi Ivana Nemet i Dušan Brejc. Najvišu ocjenu (87,6) i titulu ukupnog pobjednika dobio je Isteničev Prestige extra brut 2013, koji je osvojio prvo mjesto i na ljubljanskom i na zagrebačkom salonu. 


Najviše ocjenjena vina 4. Salona pjenušavih vina Zagreb 2020 po kategorijama su:


Bijela pjenušava vina

    1. Istenič, Prestige extra brut, 2013, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija

    2. Vina Kauran, Muscat, brut, 2010, Štajerska Slovenija, Slovenija   

    3. Istenič, No. 1, brut, NV, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija


Rosé pjenušava vina

    1. Petrač, Bregh rosé, brut, 2017, Središnja bregovita Hrvatska, Hrvatska

    2. Vipava 1894, Penina rosé, brut, 2017, Vipavska dolina, Slovenija

    3. Vinska kuća Pavlomir, Ružica Vinodola, brut, 2017, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska

       

       Janez Istenič s Bizeljskog u Sloveniji već je dugo prvak "mjehurića". Nekada poznati nogometaš, vratar Olimpije i mlade reprezentacije Jugoslavije, mogao je napraviti i znanstvenu karijeru ali nije prihvatio rad na fakultetu nego se posvetio pjenušcima.

       

       Petrač vina stižu iz Hrvatskog zagorja. Kod Krapinskih toplicama "stoluju" vinari Vuglec na Vuglec bregu i Petrač na Petrač bregu. Obojica imaju odlične pjenušce a na ovom ocjenjivanju Petrač je postao šampion.

 

Pobjednička vina bit će službeno proglašena na 4. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu, u petak 31. siječnja  2020. u hotelu Dubrovnik,  a najbolja vina ljubljanskoga salona bit će proglašena na Valentinovo 14. veljače 2020. od 15h do 21h, u ljubljanskom hotelu Slon, na 7. Salonu penečih vin. 
Vezane vijesti
Ažurirano: 15.6.2020. 21:43:15

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account