Kako bi se klima na Zemlji mogla oteti kontroli

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.8.2018. 10:01:49
Kako bi se klima na Zemlji mogla oteti kontroli

Foto: ilustracija

Čak i ako čovječanstvo smanji ispuštanje stakleničkih plinova kao što je predviđeno Pariškim ugovorom, sam planet bi mogao omesti ljudske napore i zauvijek se pretvoriti u staklenik, ustvrdila je studija, prenosi HRT.


Uz takav scenarij, prosječna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 Celzijevih stupnjeva viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo puno više nego što je zadano Pariškim klimatskim ugovorom (najviše +2 Celzijeva stupnja), navodi se u toj studiji časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Emisije stakleničkih plinova već su prouzročile porast prosječne temperature na Zemlji za 1 stupanj, povećavajući vjerojatnost i intenzitet ljetnih vrućina, suše i olujnih nevremena.


Znanstvenici opisuju deset aspekata "Zemljina sustava" koji su danas neutralni ili djeluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljikova dioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.


Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna oceana, potonuće slabijeg zemljinog i oceanskog ugljika, gubitak arktičkog ljetnog morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa.


Te su prekretnice povezane s temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih plinova biti neminovno. Kada se dosegne kritična točka, proces reakcija se samoodržava, ističe se u studiji u kojoj znanstvenici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati peć za sušenje.


Zagrijavanje za 3 stupnja moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 posto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.


Požari koji nisu uključeni u taj model, mogli bi ubrzati to propadanje zbog kojega u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2.


Svi ti mehanizmi su međusobno povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.


Svi ti događaji zajedno mogli bi potaknuti Zemljin sustav na nov način funkcioniranja, zaključio je Hans Joachim Schellnhuber, koautor studije i ravnatelj Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja koji je ranije ocijenio da na Zemlji koja će biti toplija za 4 do 5 stupnjeva neće moći živjeti više od milijarde ljudi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.4.2020. 16:04:29

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account