Nakon trinaeste mozak više ne proizvodi neurone odgovorne za pamćenje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.3.2018. 21:05:42
Nakon trinaeste mozak više ne proizvodi neurone odgovorne za pamćenje

Foto: HRT

Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika.


Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi.


Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi.


Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez-Buylla.


Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina, rekao je znanstvenik. Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa, dodao je.


Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza.


Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike, rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.Vezane vijesti
Ažurirano: 12.10.2018. 23:21:12

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account