Otpadno ulje može biti korisna sirovina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2019. 19:47:43
Otpadno ulje može biti korisna sirovina

Foto: Screenshot HTV

HTV je objavio poučnu reportažu  kako se otpadno jestivo ulje iz naših kuhinja može korisno upotrijebiti.U malo kojoj kuhinji nećete pronaći biljna ulja. Preporuka je koristiti ih samo jednom pa vrlo brzo ulje postaje otpad. I to onaj koji se mora skupljati odvojeno i skladištiti u odgovarajuće spremnike, odvojene od ostalih vrsta otpada.


S pilot projektom prikupljanja otpadnog jestivog ulja gradsko komunalno poduzeće Prekom počelo je prošlu jesen.  Reakcije su dobre, spremnici se pune...


- Očekujemo da kad završimo do kraja godine ovaj projekt u onoj sljedećoj godini skupiti oko 20 tisuća litara otpadnog jestivog ulja. Imamo već i kupca, izjavio je Siniša Radiković, direktor GKP Prekom.


A to su uglavnom susjedi; dosad Slovenci, sada Austrijanci koji ga prerađuju u mirisne svijeće i bio dizel.


- U Hrvatskoj nam nude 500kn, a u Austriji 500 eura - pa je to velika razlika. Na žalost mi i neke druge stvari izvozimo. Evo drobljeni materijal koji završava često i u Mađarskoj  i u Bjelovaru radi toga znači. Mi smo zaduženi da postignemo što bolje cijene i iz tih cijena financiramo ovaj projekt, znači korisnike neće koštati ništa, kaže Radiković.


Dosad je spremnike za prikupljanje otpadnog jestivog ulja dobilo 350 korisnika. Sve donedavno odvozilo se zajedno s ostalim otpadom. Sada je pak nešto drukčije.


Osim za kućanstva, od sada je usluga dostupna i pravnim osobama. Prikupili su sve potrebne dozvole i pilot  projekt za primjerice škole, vrtiće, restorane će se provoditi do kraja godine. Dobit će jedan ili više spremnika od 36 litara, a otpadno jestivo ulje, kada je riječ o pravnim osobama, sakupljalo bi se kod korisnika u njihovim objektima. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.7.2019. 9:46:28

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account