Polettijevi u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 4.12.2019. 16:14:29
 Polettijevi u Zagrebu

Foto: Silvija Munda

Otac i sin, Peter i Matteo Poletti došli su u Zagreb u History club u Tkalčićevoj ulici na 16. "Vinski razgovor s novinarom Tomislavom Stiplošekom".  



Predstavili su svoju vinariju koja je u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana. Njihova vinska priča traje već šest generacija. Godine 1842.  nonno Piero Bernobich je za 113 fiorina, kupio komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi,vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. Kada je Peter-Piero Poletti, kao šesta generacija, kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas su vina Poletti  rezultat tradicije, najmodernije tehnologije i enološkog znanja. Obitelj Poletti ima sedam hektara vinograda. Kapacitet podruma je 50 tisuća litara a sada se godišnje proizvodi 30 tisuća. Matteo ide očevim stopama.Nakon završetka ekonomskog fakulteta, aktivan je u podrumu i  kaže: "Moje je trenutno da učim i da upijam što više znanja a to najbolje mogu tijekom stvaranja   vina." Naravno, otac Peter Pierro Poletti mu je za to najbolji učitelj i mentor.


Kušalo se Chardonnay, Malvaziju, Rossellu (muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon Poletti. 

To su  privlačna i elegantna vina, izražene sortnosti  sa neprenaglašenim alkoholom. Naravno, kao i kod svih Istriana najveći dio podruma posvećen je Malvaziji istarskoj i Teranu, međutim najbolje njihovo vino, prema reakcijama posjetitelja među kojima su bili i vinski znalci Željko Suhadolnik i Vito Andrić  bio je   Cabernet Sauvignon. 


 Kušanje vina Poletti pratili su  zalogaji iz 'radionica' tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin.


Poduzeće Buretić Bregi sa više od 100 godina  obiteljske tradicije je na obroncima planine Učka . Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda  su  usavršene vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Sudionici "Vinskih razgovora" bili su ponuđeni kuhanim pršutom, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim kobasicama.


Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka.  Mlijeku se ne oduzimju masnoće i ne koriste se aditivi. Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom tradicijom uzgoja ovaca. 

Novi koncept "Vinskih razgovora" donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog puta spojili sa svijetom književnosti i svijetom glazbe.


Marina Kuleš i Nataša Debeljak autorice su romana "Želja" koji su izdale ove godine pod pseudonimom Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan "Život". Svaki nastavak na zanimljiv  način prikazuje neki od problema u Hrvatskoj ali i ljepote hrvatske tradicije. Glavna junakinja romana "Želja" se, kao i veliki broj mladih ljudi u Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog osposobljavanja.  


"Svaki od pet planiranih romana bavit će se tematikom nekog od izazova s kojima se danas nose mladi u Hrvatskoj, ali svaka naša junakinja živjet će u drugom dijelu Hrvatske pa ćemo tako u svakom prezentirati  običaje, gastronomiju i prirodne ljepote tog dijela Hrvatske" - ističu autorice.


Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike pričao  je o bluesu i svojoj karijeri te odsvirao nekoliko skladbi koje su pokazale zašto je on višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada a njegove izvedbe su nerjetko i na top-ljestvicama  Amerike i Australije. 

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account