Problem s bananama daleko ozbiljniji negoli izgleda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.7.2018. 22:52:52
Problem s bananama daleko ozbiljniji negoli izgleda

Foto: ilustracija

Divlja banana koja bi mogla biti ključ zaštite usjeva jestive banane našla se na popisu izumirućih vrsta. Ova divlja banana (ensete perrieri) može se naći samo na Madagaskaru, gdje je ostalo još samo pet zrelih stabala. Znanstvenici upozoravaju da biljka mora biti očuvana, jer bi upravo ona mogla biti presudna za budućnost banana. 


Naime većina banana koje se konzumiraju diljem svijeta su tipa cavendish, iznimno ranjivih na panamsku bolest. Radi se stoga na razvoju nove sorte, dovoljno otporne na štetnike, a ujedno i ukusne.


Madagaskarska banana evoluirala je u izolaciji na otoku, odsječena od kopna. Kao takva mogla bi imati posebna svojstva, primjerice izgrađenu toleranciju na sušu i bolesti, pa i onu panamsku. 


"Ova banana nema u sebi panamsku bolest, pa možda ima genetska svojstva protiv bolesti", rekao je za BBC Richard Allen iz Kraljevskih botaničkih vrtova u Kewu, napominjući kako to nećemo znati dok istraživanja ne budu provedena. A da bi istraživanje bilo provedeno, stablo divlje banane mora biti spašeno. Nadaju se da će tome pomoći njezino uvrštenje na IUCN-ov crveni popis ugroženih biljnih vrsta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.6.2018. 22:22:24

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account