Svizac Phil najavio skori kraj zime

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.2.2018. 21:59:58
Svizac Phil najavio skori kraj zime

Foto: Business Insider

Kakvo će nam tek biti proljeće, ako nam je Phil najavio skori kraj zime?


Najpoznatiji američki metereolog, svizac Phil vidio je danas svoju sjenu i time nagovijestio da će zima ove godine trajati još šest tjedana.

Phil je iz svoje jazbine u Gobbler's Knobu, tri kilometra istočno od grada, izvirio u rano ujutro po mjesnom vremenu (ne svojom voljom) i putem posebnih prevoditelja sa sviščeva jezika nagovijestio skori dolazak proljeća.


Tradicija sviščevih vremenskih prognoza u SAD-u datira s kraja 19. stoljeća, a prve su zabilježene upravo na području Pennsylvanije. Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

 Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

Philove prognoze uglavnom su pogrešne, pogodio je tek u 40% slučajeva, međutim niti službena metereologija nema puno veći postotak pogađanja srednjoročnih i osobito dugoročnih prognoza.


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account