U Francuskoj i Hrvati grade fuzijski reaktor

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.2.2019. 22:26:08
U Francuskoj i Hrvati grade fuzijski reaktor

Foto: Iter.org

Fuzija je energija budućnosti, a prvi eksprerimentalni fuzijski reaktor u Francuskoj grade i Hrvati.U Francuskoj se gradi najkompleksniji stroj u povijesti naše civilizacije, eksperimentalni termonuklearni reaktor. U projektu ITER, koji zovu i "malo Sunce", surađuju Europska unija, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i SAD. S pomoću fuzije, bez radioaktivnog otpada i emisije ugljičnog dioksida, stvara se energetska budućnost planeta. Hrvatska tvrtka Inetec u projektu sudjeluje s iznimno važnim robotskim sustavom za ispitivanje posude reaktora.


U Inetecu razvijaju i proizvode uređaje za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana. Njihova rješenja i roboti iz Hrvatske se isporučuju nuklearkama od SAD-a i Francuske pa do Rusije, Ukrajine i Kine. No ništa dosad, pa ni svemirske letjelice ili stanice, nisu tako složen projekt, kaže Duško Čorak, kao rad na ITER-u.


- Takav proizvod, i svi sustavi koji će u tome sudjelovati je najsloženije što danas čovječanstvo ima. Mi smo jako ponosni da je INETEC u okviru veoma kompicirane i zahtjevne konkurencije uspio dobiti jedan od najsloženijih projekata na ITER-u - objašnjava r. sc. Duško Čorak, vlasnik i predsjednik INETEC-Instituta za nuklearnu tehnologiju.


Ispitivat će vakuumsku reaktorsku posudu u kojoj će se, u gorućoj plazmi, stvarati golema energija, ali i nezamisliva toplina, od 150 MILIJUNA Celzijevih stupnjeva, 10 puta VEĆA od temperature Sunčeve jezgre! I nije slučajno, da Europska unija sufinancira pola ITER-a vrijednog, prema sadašnjoj procjeni, 22 milijarde eura. Većinu posla, kaže Tonči Tadić, radit će europske tvrtke. Zasada su tri iz Hrvatske.


- Ja očekujem uključenje i niza drugih firmi. Nije jednostavno, treba proći vrlo oštri screening Agencije Fuzija za energiju, da bi se uopće ušlo u obzir za natječaj - naglašava Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice, Institut "Ruđer Bošković".


Unatoč konkurenciji i bez potpore države, kaže Tadić, ne smiju se plašiti fizikalno zahtjevnih natječaja.


- Ulazite u novi posao van vašeg područja, dakle pokušavate se okušati u nečem novom, ali s druge strane referenca koja se s time postiže je doista jedinstvena - uvjerava Tadić.


Tvrtke koje rade vrhunske svjetske tehnologije privlačni su poslodavci. Od 85 zaposlenih u Inetecu je 70 inženjera, čak 10 doktora znanosti.


- Bez takvih ljudi mi teško da možemo govoriti u cjelini da ćemo imati kvalitetnu budućnost u smislu da naša zemlja se uspije približiti visokorazvijenim zemljama svijeta - naglašava Čorak.


A vrhunska znanost i tehnologija, kažu i Tadić i Čorak, ravnopravno se danas stvaraju i u malim zemljama i u malim tvrtkama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.5.2019. 18:03:26

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account