U naše susjedstvo stigle čigre iz Afrike

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.4.2020. 11:59:01
U naše susjedstvo stigle  čigre iz Afrike

Foto: Tomica Rubinić

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije izvijestila je danas o dolasku  čigri u Rugvicu na jezero Siromaja.Prve čigle počele su dolaziti sa svojih zimovališa u Africi na platformu na jezeru Siromaja (Rugvica) i na otočić kod Rakitja (Sveta Nedelja) gdje već godinama gnijezdi najveća kolonija čigri u Hrvatskoj. U prošlosti su se gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, no ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala te zagađenja. Zato sve češće prihvaćaju umjetna staništa poput šljunčanih otočića na jezerima Rakitje i Ormož te platforme na jezeru Siromaja – nažalost, danas jedina staništa u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Crvenokljuna čigra je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Na prvi pogled sliči na galeba, no odaju je upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog.


Crvenokljune čigre su na svojim staništima suočene s raznim opasnostima koje utječu na uspješnost njihovog gniježđenja, poput fluktuacije razine vode, erozije i otplavljivanja kolonija te zarastanja pogodnih gnjezdilišta. Djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije kako bi osigurali nesmetano gnježđenje čigri servisirali su platformu na jezeru Siromaja, koja je izgrađana upravo za njih. Platforma je izrađena od drvenih konstrukcijskih elemenata vezanih metalnim spojkama koji leže na 12 plastičnih pontona i usidrena je na središnjem dijelu jezera. Na površinu od 65m2 raspoređeno je 8 tona šljunka kojima se imitira prirodno stanište povoljno za gniježđenje čigri. Platforma je ograđena kako mlade ptice ne bi ispale a ujedno odvraća predatore. Po cijeloj površini stavljena su mala drvena sjenila kako bi se mladunci čigri mogli sakriti od potencijalnih predatora i izravnog Sunca. Platforma na Siromaji je prva takve vrste u cijeloj regiji i jedino sigurno mjesto za gniježđenje čigri u hrvatskom dijelu rijeke Save. 


Čigre su ptice selice i letači na nevjerojatne daljine, na putu do Afrike prelete i do 10.000 km. U Hrvatskoj je prisutna od travnja do rujna. S gniježđenjem uglavnom počinju početkom svibnja. Polog se sastoji od 1- 3 jaja a inkubacija traje 21-23 dana. Ptići su djelomični potrkušci koji gnijezdo napuštaju s 3-4 dana starosti, a potpuno su opernaćeni oko 24-25 dana nakon izlijeganja. Oba roditelja sjede na jajima i othranjuju ptiće! Ukoliko gnijezdećem paru iz nekog razloga prvo leglo u sezoni propadne, mogu započeti s novim gnježđenjem. Našim čigrama želimo i ove godine uspješno gnježđenje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2020. 11:16:13

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account