U petak potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva i iz Hrvatske

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.7.2018. 16:04:22
U petak potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva i iz Hrvatske

Foto:

Hrvatski astronomski savez objavio je kako će se u petak, 27. srpnja, dogoditi najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća i bit će vidljiva iz naših krajeva pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima diljem Hrvatske.Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata.


Ova će pomrčina dugo trajati zato što će Mjesec prolaziti točno po sredini Zemljine sjene. Rani dio pomrčine neće biti vidljiv jer kod nas Mjesec još neće izići, a najbolje vrijeme za gledanje potpune pomrčine bit će malo poslije 22 sata. 


Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars biti u opoziciji odnosno Mars i Zemlja će biti u vrlo bliskom položaju pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju iz Hrvatskog astronomskog sveza koji taj događaj najavljuju kao astronomski događaj godine.


Također ističu i da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati svojim sjajem i da će u tom razdoblju biti i sjajniji od Jupitera pa će za to vrijeme preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon, naravno, Sunca, Mjeseca i Venere.


Na zapadnom dijelu neba u sumrak će biti vidljiva Venera, dok će na južnom dijelu neba, nakon zalaska Sunca, vidljivi biti Jupiter i Saturn.


Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim će povodom u petak, 27. srpnja, organizirati astronomska motrenja teleskopima diljem Hrvatske.


Astronomska motrenja bit će organizirana u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici i Korčuli, u Korenici i Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, u Puli i Rijeci, Zadru i u Zagrebu.Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account