U zagrebački Zoološki vrt stigao tropasni pasanac Bernard

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.11.2017. 22:16:07
U zagrebački Zoološki vrt stigao tropasni pasanac Bernard

Foto: ZOO Zagreb

 U zagrebački Zoološki vrt iz Praga je stigao tropasni pasanac star šest mjeseci i odmah dobio ime Bernard, a za tri mjeseca stići će mu i družica iz Dresdena, priopćio je u četvrtak ZOO.


Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok rekao je da Bernard ima šest mjeseci, a za tri će ući u spolnu zrelost. Tada će mu stići družica iz Dresdena.


Za razliku od velikog dlakavog pasanca, koji živi u noćnom dijelu Tropske kuće jer je aktivan kad padne mrak, novi stanovnik Maksimira aktivan je po danu.


Njegov transfer razveselio je djelatnike zagrebačkog ZOO-a jer je taj južnoamerički sisavac iz roda krezubica iznimno simpatičan. Zdepast je, kratkih nogu, a čvrsti mu oklop pokriva rep, glavu, leđa i stopala.


Zove se "tropasni" jer mu se oklop sastoji od tri pojasa. Kad naiđe grabežljivac, pasanac se skuplja u neprobojnu kuglu. Oklop mu pomaže i u održavanju temperature, tj. zaustavlja gubitak topline.


Novo boravište Bernarda je Tropska kuća zagrebačkog ZOO-a, a njegovi rođaci u prirodi žive na travnjacima i u močvarnim područjima u blizini šuma. Najčešće žive sami ili u paru, no u slučaju velikih hladnoća formiraju grupe. 


Hrane se mravima i termitima, a energiju ne troše uzalud. Iako vole ući pod zemlju, sami ne kopaju rupe već koriste one koje su napustile druge životinje.


Dužina tijela tropasnom pasancu može biti trideset centimetara, a rep mu može dosegnuti još 34 centimetra.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.7.2018. 16:51:14

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account