U zagrebačkom ZOO-u na svijet došlo mladunče zlatnog agutija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.11.2017. 22:06:29
U zagrebačkom ZOO-u na svijet došlo mladunče zlatnog agutija

Foto: HINA/ Zoološki vrt grada Zagreba

 U zagrebačkom Zoološkom vrtu na svijet je došlo mladunče zlatnog agutija, vrste glodavca koja naseljava područje Južne Amerike.


 Iz ZOO-a su u četvrtak priopćili kako je mladunče u Tropskoj kući okoćeno 1. studenoga, a u upoznavanje svijeta lagano kreće pod budnim okom majke uz čije se toplo zlatno krzno osjeća sigurno i voljeno.


 Ističu kako ti glodavci u ljubavi mogu biti uzor i sisavcima koji se smatraju najpametnijima na Zemlji, jer kad pronađu partnera, agutiji ostaju zajedno do kraja života. Mužjak pritom štiti ženku i mladunce od drugih mužjaka te grabežljivaca. 


 Kako bi se obranili od neprijatelja, agutiji mogu jako visoko skočiti, a kada se uplaše, imaju poseban znak kojim upozoravaju članove obitelji - lupanje stražnjim nogama u pod - to je znak svima da se trebaju sakriti, a mladunci su najugroženiji jer često ne vide taj znak. Tada se ukipe od straha i postaju lak plijen, a kako bi izbjegli taj scenarij, navode u ZOO-u, mladunci u prirodi trebaju naučiti da igra skrivača za njih nije izbor nego obaveza.


 Zlatni agutiji naseljavaju tropske kišne šume, a ponegdje i poljoprivredne površine Južne Amerike. Smatraju se životinjama sumraka jer se najsigurnije osjećaju upravo u sumrak i zoru. Tada pripreme hranu kako se ne bi izlagali grabežljivcima koji su aktivni tijekom noći i dana.


 U spremanju hrane su slični većini glodavaca. Sjemenke koje ne pojedu odmah, toliko dobro sakriju od drugih i zakopaju da im i sami zaborave mjesto. Time pomažu rasprostranjivanju biljaka.


 Svi koji do nedjelje posjete zagrebački Zoološki vrt, na blagajni stadiona Maksimir mogu preuzeti besplatnu ulaznicu za nogometnu utakmicu između Dinama i Lokomotive u nedjelju u 15 sati, priopćio je ZOO.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.7.2018. 16:51:14

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account