Uz Dan žena: Žene sklonije udomljavanju pasa od muškaraca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.3.2020. 18:07:50
Uz Dan žena: Žene sklonije udomljavanju pasa od muškaraca

Foto: Sklonište Dumovec

 Iako Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu poznaje sjajne udomitelje pasa oba spola, njegovi djelatnici otkrivaju kako su udomljavanju kućnih ljubimaca sklonije žene. 



Upravo su one te, pojašnjavaju u Dumovcu, koje u obitelji iznose inicijativu da se pas nabavi na taj način, ali i donose konačnu odluku o izboru „njuškice“ kojoj otvaraju vrata svojeg doma.


Statistika iz Skloništa otkriva još neke podatke zanimljive za spol. Kad je o psima riječ, u Dumovcu se zbrinjava više ženki, no one se i lakše udomljuju.


Prošle je godine udomljeno 430 ženki i 414 muških pasa. Uspješno udomljavanje kujica nastavilo se i ove godine, pa je trenutačno u Skloništu 70 muških i 50 ženskih pasa.


S druge strane, kujice u Dumovec znaju doći u izuzetno teškom stanju.

Od sredine veljače tamo se brinu o Skinny, dvogodišnjoj kujici koja je pronađena u Retkovcu izgladnjela i prljava. Od gladi joj se kroz kožu očitavalo svako rebro, a zbog urasle orme ispod desnog pazuha imala je otvorenu inficiranu ranu iz koje se širio jak smrad. Sada se oporavlja u stacionaru Skloništa. Rana će joj brzo zacijeliti, no trauma koju su joj nanijeli ljudi, nešto teže. Njezinu potpunu oporavku najviše mogu doprinijeti ljudi u koje će zadobiti puno povjerenje.

Nekoliko dana nakon Skinny u Sklonište je došla Marla iz Ivanje Reke. Marla je stara svega tri mjeseca i još je jedina iz legla od šest štenaca koja čeka novi dom i svoje ljude. Na putu k sreći stajala joj je fucomelia, rijetka malformacija noge. Kako bi joj se pomoglo, Marla je operirana i sada se lijepo oporavlja. Bez obzira na bolest, kujica je umiljata i vesela. Za takvog društvenog psa u Skloništu se nadaju da će se uskoro pojaviti odgovarajuće ljudsko društvo.


„U Sklonište su nam počela stizati prva ovogodišnja legla štenaca, a za nekoliko mjeseci Sklonište bi, baš kao i prošle godine u isto vrijeme, opet moglo biti puno. Zato građane pozivamo da nas posjete i s dumovečke adrese jednog pasa čim prije odvedu u sretniju budućnost. Poseban poziv pritom upućujem Zagrepčankama koje imaju ključnu ulogu u udomljavanju pasa od otvaranja Skloništa prije 19 godina. U povodu Dana žena želimo osvijestiti tu činjenicu i uputiti im našu zahvalu kako za suosjećanje koje imaju za napuštene životinje, tako i za djela koja su se na to nadovezala“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu kojega djeluje Sklonište u Dumovcu.

Građani subotom i nedjeljom Sklonište mogu posjetiti između 9 i 14 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 16:29:17

Create Account