Vinski razgovori na Vinskom Vrhu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 8.6.2020. 22:09:18
Vinski razgovori na  Vinskom Vrhu

Foto: Tomislav Radić

U vinariji Bolfan Vinski Vrh, na imanju koje je  40-ak minuta udaljeno od Zagreba, za ljubitelje vinskih priča i  druženja , usred vinograda, na zemlji na kojoj se  tisućama godina uzgaja vinova loza,  održani su 22. "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom" 



Osim ekoloških Bolfan vina okrunjenih brojnim medaljama i  vinskog podruma u kojem ta vina nastaju, imanje ima i restoran i pet rustikalno uređenih soba, savršenih za one koji se žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi.
U  restoranu se uz Bolfan vina poslužuje domaća hrana " Nudimo samo jela za koja namirnice nabavljamo od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača u krugu od 20 kilometara.", ističe vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan.
Ekološka vina mogu se podijeliti u dvije  skupine. Mlada razigrana vina, stvorena su za svakodnevno pijenje. Laganih su alkohola,  izražene sortnosti i svježine. Kušalo se : Bolfan Riesling 2019, Bolfan G  2018 (graševinu), Bolfan Chardonnay 2017, Bolfan Sauvignon 2019 i Bolfan Muškat žuti 2017.
Druga skupina su ozbiljna vina, kao što je  PRIMUS  Pinot Noir 2017. Kušan je i PRIMUS Aromano 2016, puno, mineralno i aromatično orange vino od maceriranog pinota sivog s vlastitim prirodnim kvascima, odležavan na finim talozima  (sur lie metoda) u velikim drvenim bačvama.
Vino koje je ostavilo najbolji dojam  je orange traminac maceriran 25 dana, tri godine odležavan u bačvi od 500 L bez dodatka sumpora, a uskoro bi trebao izaći na tržište. 
  "Krenuli smo s biodinamičkom proizvodnjom vina i držali se Steinerovih naputaka, međutim pokazalo da se takav način proizvodnje treba prilagoditi svakoj vinariji i svakom vinu i nismo bili sasvim zadovoljni s rezultatima takvog pristupa. Zato smo izašli iz sustava biodinamike i radimo  ekološka vina,  no u skladu s prirodom i njenim zakonima, bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. S obzirom na klimatske promjene i sve što se događa oko nas, budućnost svoje vinarije vidim u crnim vinima, tako da će ona biti sigurno pola proizvodnje, ako ne i više. Nedavno smo posadili novih 2,5 ha crnog pinota." rekao je Tomislav Bolfan
"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima koje   su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 16:33:06

Create Account