Vinski univerzum

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 26.1.2020. 21:32:39
Vinski univerzum

Foto: Julio Frangen

Vinski univerzum Zagreb, prvi hrvatski festival za mlade vinare, održat će se u četvrtak 30.1.2020., od 15 do 21h  u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik.



Vinski univerzum je obrazovno-promocijska vinska priredba. Sudjelovat će mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji svoja vina predstavljanju mladim ali i drugim posjetiteljima . Cilj, ideja i nit vodilja festivala je: edukacija, bolja promocija, kultura uživanja u vinu i umjerenost u vinu! Svaki mladi vinar, osim klasične promocije svojih vina ima i poseban zadatak: edukaciju mladih posjetitelja  o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz svoju odabranu temu po kojoj će posjetitelji zapamtiti vinariju i vina.   Održat će se i dvije edukativne radionice: 1. Malvazija & malvazija: priča o terroiru; 2. Vino i hrana:  (sljubljivanje za početnike) a vinarima će se kroz dodatne aktivnost pokušati otvoriti novi prodajni kanali za ciljanu publiku. Održat će se i nagradna igra za posjetitelje i izlagače. Nakon festivala, Klub studenata Agronomskog fakulteta (KSA) organizira  „After Party“. 


Vinski univerzum prvi put je organiziran u prosincu 2015. u Ljubljani. Priredbu je tada posjetilo oko 700 mladih posjetitelja, koji su uz pomoć vinara i festivalskog programa upoznali kulturu vina. Svake je godine slovenski Vinski univerzum sve bolji i popularniji. Vinski univerzum Zagreb 2020. osmišljen je po uzoru na slovenski model, ali je prilagođen hrvatskim vinarima i uvjetima. 


Vinski univerzum Zagreb se organizira uz podršku Vinskog univerzuma Ljubljana, Kluba studenata Agronomskog fakulteta (KSA), Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i Turističke zajednice Zagrebačke županije.  Kao izlagači sudjeluju i vinarske grupe Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veleučilišta u Požegi te Riječkog veleučilišta, (Poljoprivredni odjel Poreč).  Na radionici sljubljivanja vina i sireva na konferenciji za medije kušana je Cetinka vinarije Bačić s Korčule i Malvazija Anđelini iz Istre uz  Žminjski sir mljekare Latus i Mladi trapist MIH sirane, otok Pag.  O sljubljivanju hrane i vina o svojoj temi na festivalu, govorio je na konferenciji  mladi vinar Dominik Anđelini. 




Vezane vijesti
Ažurirano: 18.4.2024. 16:08:34

Create Account