Dva značajna događaja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.10.2017. 21:04:56
Dva značajna događaja

Foto: Iz ostavštine prof. Mirka Petravića, vl. Đurđa Petravić

Iz ostavštine prof. Mirka petravića


U sesvetskim analima zlatnim je slovima upisana i godina 1935.  „Te godine učinjen je lijep kotrak napretku našega mjesta Sesvete, što je opć. odbor na čelu s agilnim starinom predsjednikom općine g. Vilkom Pavlinićem stvorio zaključak, da se mjesto Sesvete rasvijetli električnom strujom. Nastojanjem načelnika g. Pavlinića bude uskoro pristupljeno radnji i već 19. siječnja 1935. – u subotu popodne – na veliku radost sviju zasjalo je u Sesvetama prviput“ električno svjetlo. „Otvorenje je bilo svečano i tom je zgodom održan banket u tvornici Rabus, a trošk banketa je podmirila mjesna inteligencija. Bilo je na banketu 70 učesnika. Nadati se je, da će to, što je uvedena elektr. struja, podići vrijednost našeg mjesta i donijeti mu obilje koristi“.


Dvije godine kasnije (tj. 1937) zbio se još jedan važan događaj za razvitak Sesveta.  „Ove je godine provedena rekonstrukcija državne ceste Zagreb-Dugoselo. Cesta je izgrađena kroz mjesto Sesvete u sitnoj granitnoj kocki, a izvan mjesta u betonu. Prije je cesta išla tik uz opć. zgradu, a sada je onaj oštri zavoj ispravljen i cesta je došla u blizinu župnog dvora. Bila je već trasirana još dva metra bliže župnom dvoru, ali sam protestom i molbom na ministarstvo građevina u Beogradu uspio, da je pomaknuta dva metra dalje od župnog dvora. Pred crkvom je cesta došla oko 2 ½ mt niže pa su za pristup k crkvi načinjene lijepe betonske stube. Isto su tako načinjene betonske stube za ulaz u župni dvor, a kolni ulaz u župno dvorište, koji je prije vodio preko betonskog dvorišta, premaknut je na Kašinsku cestu. I stube i kolni ulaz načinila je država na vlastiti trošak. Ugledna katol. firma Antun Res iz Zagreba, koja je gradila cestu kroz Sesvete ..., izgradila je besplatno crkveni prag, ploču i stubu pred pragom“.

Nova cesta pomakla se i „tik do škole“, upravitelj „je protestirao na kr. bansku upravu, ali nije pomoglo, već je cesta približena školi i uzdignuta ... 1,50 m te je škola dobila izgled podruma“. Rekonstrukcija ceste Zagreb-Dugo Selo urodila je odmah još jednim plodom u pogledu uređenja mjesta: „Sa zapadne strane u neposrednoj blizini crkve postojala je velika mlaka (zvana ribnjak), leglo žaba, zmija, komaraca i smrada, jednom riječi nehigijensko ruglo. Jer je baš pred crkvom i župnim dvorom bio veliki iskop zemlje za cestu, dao sam mlaku zasuti tom zemljom. Navezeno je preko 5.000 kola zemlje. Tako je neposredna okolina crkve dobila sasvim drugi izgled...“ zapisao je  predsjednik općine  Vilko Pavlinić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.1.2019. 12:18:46

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account