Mala panorama sesvetske prošlosti: Sesvetske šume rušili i Francuzi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.10.2017. 19:53:33
Mala panorama sesvetske prošlosti: Sesvetske šume rušili i Francuzi

Foto: Iz ostavštine prof. Mirka Petravića, vl. Đurđa Petravić

Iz ostavštine prof. Mirka Petravića


Da bi se napisla povijest i tako neznatnog mjestanceta kakve su nekad bile Sesvete – treba mnogo troška i još više vremena, treba prevrnuti brojne knjige starostavne, prolistati prašne spise upravnih i sudskih arhiva a potrebno je osloniti se i na neku predradnju, na nečija već izvršena istraživanja. Kako u našem slučaju svega toga gotovo uopće nema, iznijet ću tek pokoju sitnu zanimljivost iz sesvetske prošlosti da bi poslužila kao poticaj i oslonac budućem piscu historije Sesveta.....scripta manent


U povijest se ulazi prvenstveno pisanim dokumentima. Sesvete se spominju – koliko znamo – prvi put u Statutu Zagrebačkog kaptola što ga je između 1334. i 1356. godine sastavio Ivan Arciđakon. U tom se latinskom spisu nabrajaju kaptolski posjedi. Na jednom mjestu piše: “Isto tako selo nazvano Kašina kojem pripada zamlja nazvana Kezelin. Isto tako selo kod crkve svih svetih.“ Ovo posljednje odnosi se svakako na Sesvete koje se u starim crkvenim matičnim knjigama (pohranjenim u Arhivu Hrvatske u Zagrebu) kasnije često spominju pod madžarskim nazivom Mindszent. Mora da je to hrvatsko naselje postojalo i prije prve pisane vijesti iz 14. stoljeća.


Sesvete su do prvih desetljeća 20. stoljeća bile okružene gustim i prostranim šumama da su u sječu dolazili i šumski radnici iz Gorskog kotara, a drva su kupovali i inozemni trgovci. Tako je na primjer kronika zabilježila da je 1855. Matija Tomljanović „iz župe Lič c.k. podžupanie Delničke“ umro u Sesvetama „pohadjajuć sine svoje derva sekuče“ dok je 1883. za javnu uru u našem mjestu svoj prilog dao i trgovac „drvi iz Francezke“ A.Perrin koji je kupovao drva u sesvetskim šumama. Te su šume pripadale zagrebačkom kaptolu, sesvetskoj župi i zemljišnoj zajednici.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.1.2019. 12:18:46

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account