Hrvatski filmovi u natjecateljskim programima festivala u Trstu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 20.1.2017. 16:55:58
Hrvatski filmovi u natjecateljskim programima festivala u Trstu

Foto: HINA/ HAVC/ ua

U sklopu 28. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, koji se održava od 20. do 29. siječnja, prikazat će se jedanaest hrvatskih produkcija i koprodukcija, od kojih veći dio u konkurenciji.


"S one strane" Zrinka Ogreste i "Dobra žena" Mirjane Karanović natječu se u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova, a "Houston, imamo problem!" Žige Virca u dokumentarnoj.

Svi filmovi u ta dva natjecateljska programa na tršćanskom festivalu imat će svoju talijansku premijeru, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film "Zvir" Miroslava Sikavice prikazuje se u kratkometražnom natjecateljskom programu, kao i manjinske koprodukcije "Crveno" Toma Waszarowa i "Sretno Orlo!" Sare Kern, a "Grad duhova" Marka Dješke i "Pokretni elementi "Marka Tadića u animiranoj konkurenciji.

Manjinska koprodukcija "Sieranevada" Cristija Puiua će biti prikazana u programu novog rumunjskog filma, a dokumentarni film "Iza lica zrcala" Katarine Zrinke Matijević u programu "Započeli u Trstu", u kojemu se predstavljaju filmovi koji su započeti na industrijskom dijelu tršćanskog festivala, korpodukcijskom forumu When East Meets West.

Na tom istom forumu bit će predstavljen novi projekt Une Gunjak, film "Alfa", koji nastaje u produkciji bosanskog SCCA/pro.ba i hrvatskog Nukleus filma.

"Takva su pravila" Ognjena Sviličića imat će posebnu projekciju u suradnji s teatrom Muggia.

Međunarodni filmski festival u Trstu jedan je od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama srednje i istočne Europe.

Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West.


(Hina)


Create Account