Hrvatskim kratkometražnim filmovima specijalne pohvale na Berlinaleu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 18.2.2017. 22:58:20
Hrvatskim kratkometražnim filmovima specijalne pohvale na Berlinaleu

Foto: Jens Kalaene/dpa

Oba kratkometražna hrvatska filma koja su sudjelovala u programu ovogodišnjeg Berlinalea,  „U plavetnilo“ i „Ježeva kućica“, nagrađena su specijalnim pohvalama od stručnih žirija, priopćeno je u subotu.


„Poruka po kojoj je vlastiti dom vrlo važan je podcrtana kreativnom upotrebom materijala pust. Ono što nas je dodatno oduševilo u ovom stop-motion filmu je i pripovjedačka forma u stihu“, stoji u obrazloženju žirija programa Generation Kplus dodjeli specijalne pohvale kratkometražnom animiranom filmu hrvatsko-kanadske autorice Eve Cvijenović.
Istu nagradu, specijalnu pohvalu, dobio je i kratkometražni film „U plavetnilo“ Antonete Alamat Kusijanović koji je prikazan u sklopu programa Generation 14plus.

„Specijalna pohvalu dodjeljujemo filmu koji pokazuje složenost procesa odrastanja dok su u isto vrijeme njegovi likovi svojim očekivanjima i čežnjama suprotstavljeni dramatičnom obalnom krajobrazu“, stoji u obrazloženju dodjele nagrade filmu „U plavetnilo“.
Film „Ježeva kućica“ nastao je u suradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija. Film vjerno slijedi književni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika - narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (iz Twin Peaksa), a francuske glumica France Castel.

Glazbu za film „Ježeva kućica“ napisao je Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, koji su s redateljicom i modelirali lutke. Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona.

Kratkometražni igrani film "U plavetnilo" je priča o odrastanju u čijem je središtu trinaestogodišnja djevojčica koja se, bježeći od obiteljskog nasilja, s majkom vraća na idilični otok gdje je provela djetinjstvo. Žarko se želi ponovno zbližiti s nekadašnjom najboljom prijateljicom, kojoj više nije toliko važna kao nekad.
Producenti filma su Motion i Blade Production, a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu prošlogodišnjeg programa Berlinale Talents.

Glavne nagrade Berlinalea dodjeljuju se večeras a festival završava sutra danom rezerviranim za široku publiku.


(Hina) 

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account