Kino Europa: na dan izbora stara komedija o sukobu ideala

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.5.2017. 8:15:05
Kino Europa: na dan izbora stara komedija o sukobu ideala

Foto: Ilustracija

Na dan lokalnih izbora u Hrvatskoj, u nedjelju, 21. svibnja, zagrebačko kino Europa prikazat će, u sklopu svog programa "Kinolektira",  američku 'screwball' komediju "Gospodin Smith ide u Washington" koja govori o sukobu političkih ideala i korupciji.


Proslavljeni klasik Franka Capre iz 1939. godine opisuje borbu pojedinca protiv sustava te služi kao velika vizualna metafora i društveno-politička kritika iznad stranačkih podjela i interesnih skupina, ističe se u najavi filma.

Riječ je o filmu koji je, kroz priču o korumpiranom guverneru koji za novog senatora imenuje mladog i naivnog vođu izviđača, u Hollyood uveo uveo političku kritiku i društvenu angažiranost.

Zapamćen je i po najpoznatijem filmskom prikazu filibustera, parlamentarne procedure kojom zastupnici organiziranim verbalnim ometanjem onemogućavaju izglasavanje zakona, koja je postala paradigma zlatnog doba američke demokracije.

Mladog senatora koji se, nakon što shvati u kakvom se sustavu našao odlučuje sukobiti i boriti za svoje ideale, glumi proslavljeni James Stewart, glumac kojeg je Američki filmski institut imenovao trećom najvećom muškom glumačkom legendom u povijesti Hollywooda.

Filmski kritičari ocjenjuju kako je Stewartova uloga momka iz susjedstva jedna od najvećih u njegovoj karijeri.


Capra je tim filmom stekao status najuglednijega holivudskog redatelja svoga vremena, ostavivši iza sebe trilogiju "Gospodin Deeds ide u grad" (1936.), "Gospodin Smith ide u Washington" i "Upoznaj Johna Doea" (1941.).

Film je imao jedanaest nominacija za Oscara, kojega je osvojio scenarist Lewis R. Foster za izvornu priču.

U sklopu programa "Kinolektira", posvećenog ponajboljim ostvarenjima svjetske i domaće filmske antologije, dosad su prikazani, među ostalim, "Taksist", "H-8", "Čarobnjak iz Oza", "Dr. Strangelove", "Divan život", "Trainspotting".


(Hina)


Create Account