Otvorena 21. Škola medijske kulture dr. Ante PeterlićD

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.8.2019. 17:27:06
Otvorena 21. Škola medijske kulture dr. Ante PeterlićD

Foto: Hrvatski filmski savez

Do 28. kolovoza u Varaždinu više od stotinu polaznika će slušati predavanja i sudjelovati na radionicama sa brojnim filmskim stručnjacimaŠkola medijske kulture dr. Ante Peterlić svečano je otvorena u nedjelju navečer u kinu Gaj prikazivanjem uradaka s prošlogodišnje škole i sa found footage radionice koja je održana na Danima Hrvatskog filma.  Na otvaranju okupljenima su se obratili v.d. tajnik Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić, koji je pozdravio sve sudionike i zahvalio im na sudjelovanju uz nadu da će se mnogi odazvati još puno puta, predsjednica Savjeta ŠMK Jelena Modrić, koja je posebno naglasila zahvalnost dugogodišnjoj voditeljici Veri Robić Škarica, te istaknula kako je ovo prva Škola na kojoj neće sudjelovati Krunoslav Heidler i pozvala da mu minutom šutnje svi odamo počast, te voditeljica Sanja Zanki Pejić, koja je najavila prezentaciju dijela programskih sadržaja, kao rezultata polaznika prethodne, jubilarne, 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se odvijala u istom terminu ali 2018. godine, kao i filmova s radionica found & footage Dana hrvatskog filma na kojoj su polaznici imali prilike raditi sa vizualnim materijalom izgubljene TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. i tonskim zapisima radiodrama Zvonimira Bajsića. 


Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja. Kroz predavanja kao što su “Film i videoigre” dr.sc. Ilije Barišića, “Čitanje televizijskih serija” dr. sc. Dejana Durića ili “Nove tendencije u dokumentarnom filmu” dr. sc. Etami Borjan. 


U nedjelju, 25. kolovoza prisjetit ćemo se  nedavno preminulog Krune Heidlera kroz večer posvećenu njegovim filmovima, a vodit će ju prof. dr. sc. Hrvoje Turković. 


Škola ostvaruje izvrsnu suradnju s Varaždinom, a zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica povodom početka Škole izjavila je: “Višestruka je vrijednost Škole medijske škole dr. Ante Peterlić, a kako sam i sama bila polaznica škole, tim mi je više drago da se već druge godine održava upravo u Varaždinu. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako škola srasta s gradom jer se u samu organizaciju uključuje nekoliko gradskih udruga, ustanova, ali i Sveučilište Sjever, a sve u cilju postizanja razvoja kulturnih i kreativnih industrija u kojima video i glazbena produkcija igraju jednu od ključnih uloga. Vjerujem da će ovo biti poticaj mnogima da za vrijeme našeg najvećeg festivala, Špancirfesta, nauče nešto novo te tako spoje ugodno s korisnim.” 


Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.


Ove godine 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2019. 22:47:25

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account