"Posljednja primadona": film o Zinki Kunc Milanov premijerno u Mimari

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 15.5.2017. 8:15:21
"Posljednja primadona": film o Zinki Kunc Milanov premijerno u Mimari

Foto: Na fotografija Zinka Kunc; Wikipedija - javno dobro

Film "Posljednja primadona", posvećen jednoj od najvećih svjetskih sopranistica Zinki Kunc Milanov, premijerno se prikazuje u ponedjeljak u zagrebačkom Muzeju Mimara.


Premijerna projekcija organizirana je uz 111 godina od rođenja Zinke Kunc (Zagreb, 17. svibnja 1906. – New York, 30. svibnja 1989.), čiji je veliki talent primijećen još u vrijeme kada je učila pjevanje u rodnom gradu. 

Od 1927. do 1966. u svoju je bogatu glazbenu biografiju, ali i svjetsku povijest glazbe, upisala 1049 predstava, s 34 uloge u operama Wagnera, Verdija, Puccinija, Mozarta, Straussa, Giordana, Mascagnija, Smetane, Bellinija, Montemezzija, Webera, Zajca te više od 300 koncerata. 

Premijerom filma, čiji je autor povjesničar umjetnosti Stanislav Živkov, obilježava se i 90. obljetnica njezina prvog pojavljivanja na sceni te 80. obljetnica debitantskog nastupa u Metropolitan operi, napominje se u najavi Muzeja Mimara. 


Film je nastao na temelju dugogodišnjih istraživanja u brojnim svjetskim novinskim arhivima i muzejskim kolekcijama te intervuja što ih je Zinka Kunc Milanov osamdesetih godina davala raznim novinskim kućama. 

Korištena je i opsežna fotodokumentacija iz Metropolitan opere, a autorima je pomogao i biograf hrvatske primadone, Bruce Burroughs, čija je knjiga o životu Zinke Kunc Milanov u pripremi za tisak.  

Za film su govorili sopranistica Ivanka Boljkovac te glazbene kritičarke Marija Barbieri i Jagoda Martinčević. 

Među ostalim, film prikazuje i zbog koga je spriječen Zinkin debi u Zagrebu 1927. godine, kako je 'zvijezda rođena' 6. lipnja 1937. u maloj sobi za probe u Novome njemačkom teatru u Pragu te govori o suradnji s Lovrom von Matačićem i o njegovoj rehabilitaciji.  

Vizualno su rekonstruirani pojedini trenuci iz njezina života, podsjeća se na najveće uloge koje je ostvarila, posljednji koncert u Trentonu te njezin pedagoški rad. Snimatelj i montažer filma je Ivan Tomić.   

Posebno za film proslavljena primadona Christa Ludwig poslala je fotografije iz svog vlasništva i prisjetila se svoje suradnje sa Zinkom Kunc Milanov.  


Proslavljena hrvatska primadona započela je karijeru u Ljubljani 1927., a nastavila kao članica zagrebačke Opere i Njemačke opere u Pragu. Od 1937. do završetka karijere 1966. bila je stalna članica prestižne Metropolitan opere u New Yorku. 

Nakon zatvaranja stare zgrade povukla se sa scene i bavila vokalnom pedagogijom, nastupajući diljem Europe, te u Južnoj Americi i Japanu. Još i danas pamte se njezine umjetničke izvedbe, a tonske snimke na kojima su sačuvane iznimno su tražene. 

"Zinkin je stil bio grandiozan. Bila je diva u konvencionalnome i u melodramatskom smislu i imala je status najveće primadone Metropolitan opere", ističe se u najavi. 

"Njezin je glas bio izniman, s baršunastom tamom u dubinama, s briljantnim visinama i s nevjerojatnim pianissimima koja su oduševljavala sve glazbene kritičare i publiku koja ju je doslovce obožavala i s kojom je imala osobit odnos", dodaje se.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.2.2024. 13:28:46

Create Account