ZagrebDox: devet filmova o kontroverznim temama

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 21.2.2017. 11:44:24
ZagrebDox: devet filmova o kontroverznim temama

Foto: HINA/ Artizana film/ ds

Kontroverzni dox, službeni program Međunarodnog fima dokumentarnog filma ZagrebDox u ovogodišnjem izdanju donosi devet filmova s intrigantnim temama od egzorcizma u Italiji do jugoslavenskih gastarbajtera i spomenika NOB-u.


Hrvatsku  premijeru u tom će programu imati "Neželjena baština", novi film Irene Škorić, nagrađen kao najbolji dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu.

Film, za koji je glazbu napisao bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, govori o sudbini spomenika, umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Redateljica je 2010. na ZagrebDoxu osvojila nagradu publike HT, za film "Sudbina broja 13", a 2014. za film "Dragi Lastane!".

Prošlošću ovdašnjih krajeva bavi se i film "Dolje" u režiji Đorđa Čenića i Hermanna Peseckasa, koji donosi pogled na ideološku indoktrinaciju jugoslavenskih gastarbajtera. Riječ je o autobiografskom putovanju  Đorđa Čenića, djeteta gastarbajtera u Austriji, koje je nagrađeno za socijalnu osjetljivost na Filmskom festivalu Crossing Europe.

Film, među ostalim, postavlja pitanje kako je moguće da su osnovnoškolci polagali prisegu Titu u kulturnim domovima diljem Austrije i učili o iskorištavanju radničkog sloja u kapitalizmu, odnosno u kapitalističkoj zemlji daleko od rodne zemlje te kako se komunist preko noći može pretvoriti u nacionalista.

"Moj privatni rat" je film Lidije Zelović, redateljice koja je odrasla u Sarajevu iz kojega zbog rata odlazi početkom devedesetih u Nizozemsku, a 20 godina kasnije vraća se i nailazi na iste stare mržnje i nove nacionalističke agresije. "Ono što je izvorno trebao biti pokušaj mirenja s prošlošću pretvara se u putovanje minskim poljem", ističe se u najavi filma.

Francusko-talijanski film "Oslobodi nas" u režiji Federice di Giacomo, pobjednički film programa Horizonti Venecijanskog festivala, priča je o sve češćoj praksi egzorcizma u Italiji. "Prateći svećenika egzorcista gledatelji dobivaju uvid u praksu u kojoj se susreću uznemirujući i smiješni kontrasti između tradicije i modernih navika, između svetog i profanog".

Još se jedan film bavi problemima ljudske duše - film "Ikona" poljskog redatelja Wojciecha Kasperskog daje "diskretan, a istovremeno pronicav uvid u svakodnevni život pacijenata jedne sibirske psihijatrijske bolnice".

Taj je film na Filmskom festivalu u Krakovu osvojio nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a Kasperskom je dodijeljen Zlatni konjić za redatelja najboljeg filma.

Dansko-britanski dokumentarac "Otoci i kitovi" u režiji Mikea Daya govori o tradiciji lova na morske ptice i kitove na Farskom otočju, kroz priču o izoliranoj kulturi koja se temelji na gastronomiji i folkloru.

Za svoj je zabrinjavajući pogled na stanje našega složenog ekosistema Mike Day osvojio je nagradu za najboljeg novog redatelja na kanadskom Hot Docsu 2016.

Priroda, ali ona koja bi trebala biti zamjena za pravu, u fokusu je kratkometražnog esejističkog dokumentarca "Priroda: sva prava pridržana"i Sebastiana Muldera, koji istražuje kontekst, iskustva i različite oblike simulirane prirode.

Razorenim obiteljima bave se dva dokumentarca - francuski "Pada mrak" Olge Kravets koji prati pet ruskih obitelji nudeći pogled na pojam političkog zatvorenika i francusko-belgijski "Moja kći Nora" Jasne Krajinović o majci koja već dvije godine pokušava vratiti kćer koja je kao 18-godišnjakinja otišla ratovati u Siriju.

"Pada mrak" kroz svakodnevne prizore donosi uvid u život obitelji onih koji su osuđeni zbog izdaje ili posjedovanja droge, ali su  zapravo samo kritizirali vlast, dok "Moja kći Nora" prikazuje svu agoniju i nemoć jedne majke koja putuje do sirijske granice u nadi da će napokon vidjeti svoje dijete iako su šanse za to upitne.

U okviru 13. izdanja ZagrebDoxa od 26. veljače do 5. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema, prikazat će se više od 120 filmova koji donose presjek recentne svjetske dokumentarističke produkcije.


(Hina)


Create Account