Lado održao veliki koncert hrvatske glazbene tradicije

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 3.6.2017. 23:20:13
Lado održao veliki koncert hrvatske glazbene tradicije

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Pod sloganom "Čuvajmo naše blago" ansambl narodnih plesova i pjesama Lado održao je u subotu navečer u zagrebačkoj Areni svoj dosad najveći  koncert hrvatske glazbene i plesne tradicije.


Uz spektakularnu, modernu produkcija Lado je na pozornici od  250 četvornih metara priredio Zagrepčanima posebnu folklornu čaroliju. Uz brojne ljubitelje kulture, među publikom su bili i predsjednica Republike i pokroviteljica koncerta Kolinda Grabar Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te bivši predsjednik Ivo Josipović.

Lado je u Areni izvornost hrvatskog foklora predstavio na potpuno nov umjetničko-kreativni način, a predstavio je i svoj novi cjelovečernji program Ispod duba stoljetnoga u koji su uklopljene i nove koreografije s pjesmama i plesovima Hrvata u Austriji, Mađarskoj te s područja uz rijeku Sutlu.

Ovim programom Lado je najavio i svoju novu umjetničku praksu koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa.


Program Ispod duba stoljetnoga postavljen je za ovogodišnju sezonu i nazvanom po istoimenoj koreografiji inspiriranoj slavenskom mitologijom čiji su elementi prisutni u običajima Jurjeva, Ivanja i tijekom svadbenih slavlja.

Njime se potvrđuje nova umjetnička praksa koja za svaku sezonu podrazumijeva postavljanje potpuno novog cjelovečernjeg programa što je umjetnički voditelj Andrija Ivančan najavio prilikom dolaska u Lado u travnju prošle godine. "Koncert se sastoji od dvije zasebne cjeline čiji su dijelovi međusobno povezani. Točke se prelijevaju jedna u drugu bez naklona sve do samog kraja koncerta, a prati ih moderna produkcija koja još nikad nije viđena u prikazu folklorne umjetnosti. Ponosni smo što smo prvi koji uvode ovakav način osuvremenjavanja hrvatske tradicije“, rekao je Ivančan.


Pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Ivica Lovrić uručio je Ladu Medalju Grada Zagreba za izuzetna postignuća vezana za istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije koja se prezentira, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

 

(Hina)


Create Account