Lonjskim poljem za vikend tradicionalni blues

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.8.2020. 17:52:42
Lonjskim poljem za vikend tradicionalni blues

Foto: PR

Šesti Međunarodni blues kamp Lonjsko polje održat će se u Čigoču od 21. do 23. kolovoza


Čigoč će i ove godine okupiti istinske zaljubljenike u blues – vrhunske glazbenike, mlade koji od njih žele učiti, te ljude koji uživaju u koncertima tog glazbenog stila.

Šesti Međunarodni blues kamp Lonjsko polje održat će se u kampu i restoranu Tradicije Čigoč od 21. do 23. kolovoza.


U ta tri dana, od petka do nedjelje, cijenjeni će glazbenici mlade poučavati sviranju bluesa na gitari i bubnjevima. Radionice će se održavati od 10 do 12 te između 17 i 19 sati. Među mentorima su Vedran Žanko, Saša Begović Matošković, Dejan Nikolić, Marko Duvnjak i Miro Dimić.


Večeri su rezervirane za koncerte pod nazivom Sava-Strug-Delta-Blues. Oni će se održavati svakodnevno s početkom u 20.30. Uz polaznike kampa koji čine Čigoč Blues Band, na pozornicu će se popeti Telefon Blues Band, The Stage Schoolers Band, 4 Towners, Vedran Božić, Lou Profa, Saša Begović Matošković i Tomislav Goluban.


Kako bi se Siščanima olakšao dolazak na koncerte u Čigoč, iz Siska će svake večeri voziti Blues bus, jedinstven autobus na svijetu. Polazna mu je postaja ispred sisačkog hotela Panonija odakle će kretati u 18.30. Iz Čigoča natrag za Sisak kreće u ponoć.


Tijekom kampa svakodnevno će se prikazivati dokumentarni film Od Lonjskog polja do Memphisa, a sudionike očekuju i mnogobrojni drugi kreativni te rekreativni sadržaji. Nova će likovna djela, nadahnuta bluesom i Lonjskim poljem, stvarati akademski kipar Ivan Ivoš Iči, član grupe Naturalna mistika.


„Ovakav vid učenja i druženja kroz glazbu pomiče granice i stvara dodatnu vrijednost. Poseban šarm i kvalitetu Blues kampu daju zajednički nastupi mentora i učenika. Sljubljivanje vrhunskog bluesa i kreketa žaba u prelijepim posavskim noćima jedinstven je doživljaj. Stvorili smo jednu novu turističku ponudu naše županije. Spojili smo ekološki, seoski i gospodarstveni turizam s bluesom i rock 'n' rollom“, kazao je Miro Dimić, direktor Pop Rock škole u Sisku i osnivač Međunarodnog blues kampa Lonjsko polje.


Kamp je dobio nekoliko iznimno vrijednih međunarodnih i domaćih priznanja. Prošle je godine u Memphisu od svjetske udruge Blues Foundation dobio priznanje Keeping the Blues Alive.


„Međunarodni blues kamp Lonjsko polje izuzetno je važan za proširenje turističke ponude grada Siska. Taj kamp i mladi glazbenici koji u njemu pohađaju blues radionice, a dolaze iz Siska, potvrđuju da Sisak nije samo grad sporta, nego i grad glazbe. U onome što su mladi naučili tijekom kampa, Siščani mogu uživati na mnogobrojnim gradskim događanjima u sklopu kojih nastupaju sisački glazbenici svih generacija“, kazala je Mirjana Lahovsky-Žličarić, direktorica Turističke zajednice grada Siska.


Mladen Barić, vlasnik Tradicija Čigoč, kazao je da će se prvo europsko selo roda i ove godine potruditi biti dobar domaćin Međunarodnom blues kampu Lonjsko polje. Sudionicima kampa omogućit će da se osjećaju ugodno i sigurno. Upoznat će ih i s domaćom gastronomijom – šaranom na rašljama, fiš paprikašom i lovačkim gulašom. Gosti će sjediti na kockama sijena. Otkrio je kako bijele rode koje sada još krase krovove kuća u Čigoču, dolazak glazbenika vjerojatno neće dočekati. U međuvremenu će krenuti na put prema Africi.


„Blues je neraskidivo vezan uz rijeke. Zato nam je drago da će i ove godine blues odzvanjati Lonjskim poljem i njegovim rijekama. Ovo je još jedan sjajan oblik promocije za Park prirode Lonjsko polje i dodatan sadržaj kojim se privlače posjetitelji. Zahvaljujući Međunarodnom blues kampu Lonjsko polje Čigoč postaje jedinstvena pozornica pod vedrim nebom, a mladi će glazbenici iz njega otići s novim znanjem o bluesu, ali i nadahnućem te uspomenama koje stvara Park prirode Lonjsko polje“, kazala je Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.


Program ovogodišnjeg Međunarodnog blues kampa Lonjsko polje najavljen je tijekom plovidbe broda Juran i Sofija rijekom Kupom u Sisku.


Blues kamp organizira Pop Rock škola u Sisku uz potporu Ministarstva kulture, Sisačko-moslavačke županije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, grada Siska, Turističke zajednice grada Siska i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.12.2020. 14:44:41

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account